Virágzó vidékünk

Halomra lőtték a vaddisznókat Szigligeten

pixabay
pixabay
A csapdázást március végéig folytatják, mivel rengeteg kárt okoztak a nagyvadak a településen.

Januárban kezdték meg a vaddisznók csapdával történő elfogását és kilövését Szigliget belterületi részein a rendőrség által kiadott engedély alapján. Másfél hónap alatt hatvannál több vaddisznót lőttek ki, írta a Veol.

A településen két csapdát helyeztek ki: az egyiket a Csonka torony melletti területen, a másikat a nádüzem környékén. A csapdák megközelítése tilos, hiszen egyrészt ez veszélyes lehet, másrészt a befogás eredményességét is ronthatja.

Balassa Dániel polgármester tájékoztatása szerint az első éjszaka négy állatot fogtak be, majd egy néhány napos szünet után ismét több vadállat sétált be a csapdába, számuk elérte a húszat. Ehhez adódik hozzá további negyven vaddisznó kilövése, így az elmúlt másfél hónapban hatvanra emelkedett a belterületen elejtett állatok száma.

A csapdázást március végéig folytatják, mivel rengeteg kárt okoztak a nagyvadak a településen.

A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű.

Tavaly például Balatonfűzfőn fajult odáig a helyzet, hogy az önkormányzatnak lépnie kellett az ügyben, és a lakosság igényeihez igazodva kértek engedélyt belterületi vadelejtésre. Több évig tartó utánajárás, egyeztetés, tárgyalások sorozata vezetett el végül oda, hogy megkapták az engedélyt.

Kapcsolódó
Óriáscsapdát állítottak a vaddisznóknak Balatonalmádiban
A város utcáin csatangolnak az anyakocák a malacaikkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik