Virágzó vidékünk

Egyre bátrabban garázdálkodnak a vaddisznók a Balatonnál

pixabay.com
pixabay.com
Kilőni nem lehet a vadakat, pedig már a házak udvarába is bemennek.

Balatonmáriafürdőn már évtizedek óta problémát okoznak a vaddisznók. Több ízben okoztak a lakóknak kellemetlenséget. Az állatok több szabadstrandot is feltúrtak, letarolták a nádast és dagonyázóhelyeket alakítottak ki a területen. A nádasokat sem kímélték, sok helyen letaposták a vízinövényt, írja a sonline.hu.

Felásott kertre hasonlít a Polgár és a Parti utcai strand füves területe is Balatonmáriafürdőn. Az állatok évek óta rongálnak a tó melletti utcákban, idén azonban a szokásosnál is jobban feltúrták a földeket. Idén még egy ingatlan udvarába is bemerészkedett egy 8-10 vaddisznóból álló konda, melynek két tagja a február végén érkező tulajdonosra rá is támadt. A tulaj csak az utolsó pillanatban tudott beugrani a kocsijába.

Az állatok több gyümölcsfát is tönkretettek és a drótkerítést is felszakították.

pixabay.com

Hosszú évek alatt a Balaton partjánál 80–100 méteres hosszúságban kialakult egy úgynevezett szárazulat, ahol a vaddisznók mellett rókák és sakálok is meghúzzák magukat. A legnagyobb gondot azonban most a nagyjából tizenöt vaddisznóból álló konda okozza. Számukra ez olyan szuper élőhely, mintha a Hilton szállóban laknának. Ezen a területen mindenük megvan. Élelem, víz, tudnak túrni és még dagonyázóhelyet is találtak maguknak

– mondta Galácz György, a település polgármestere, aki szerint az egyik megoldás az állatok kilövése lehetne, azonban erre nincs engedély.

A vadakkal kapcsolatban a balatonmáriafürdői önkormányzat megkereste a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, mint az illetékes vadászatra jogosult szervezetet. Válaszlevelükben azt írták, legvégső esetben javasolják, hogy belterületen kilőjék a vaddisznókat, azonban abban nem kívánnak szerepet vállalni.

Hosszú távú megoldás tehát egyelőre nincs, legfeljebb csapdákat lehetne kihelyezni, majd elszállítani a vadakat, kerítéssel azonban lehetetlen körbezárni a településeket.

Kapcsolódó
Vaddisznócsorda pancsolt a Balatonban
A meleg meghozta mindenki kedvét a strandoláshoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik