Virágzó vidékünk

Kétkilós menyhalak várják a balatoni horgászokat

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Hat éve indult az újrahonosítási program.

A halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része

– jelentette ki a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke a Balatonon megtartott VIII. Halak Napja és III. Halőrök Napja rendezvényen – közölte a Pecaverzum.

Szűcs Lajos elmondta, hogy a mezőgazdasági támogatások jelentős részéből a halas szakma kimaradt, leginkább azért, mert Magyarország nem tengeri ország. Úgy vélte, a halászati operatív programot nem szabadna különválasztani az agráriumétól.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a halgazdálkodás komoly eredményeket tud felmutatni az elmúlt időszakban, főként azért, mert a MOHOSZ kezelésében vannak a természetes vizek és a halőrök is. Arról is beszélt, hogy a horgászturizmus gazdasági szempontból komoly lehetőségeket jelent, például a balatoni horgászidény kitolásával a vendéglátásban komoly bevételek keletkezhetnek.

Balatoni haltelepítés

A folyamatos vízeresztés ellenére a Balaton vízállása tartja a 125 centimétert, ami a sok csapadéknak köszönhető. A tóban levő halállomány növelésére érzékeny halfajokat telepítettek, többek között újra honosították a menyhalat, ez a program hat éve indult el. Az első telepítések már 80 dekagrammosok és az egész Balaton területén fogtak már menyhalat. Várhatóan hamarosan 2-2,5 kilogrammos menyhalak is lesznek a tóban.

Egyelőre még tiltja a balatoni horgászrend a menyhal megtartását, de amint sikerül a kutatóknak tetten érni természetes úton kikelt menyhalivadékot a Balatonban, fel fogjuk oldani ezt a korlátozást

– nyilatkozta Nagy Gábor, a BHNp Zrt. horgászati ágazatvezetője még 2022-ben.

Évente 35-40 helyen telepítenek halat a Balatonba: tavaly 300 tonna pontyot, 13 tonna süllőt, 270 ezer csukát, két mázsa compót, 3000 balint, valamint kősüllőt és menyhalat. Ezen felül a Kis-Balatonba 250 ezer ponty, illetve 100 ezer süllő és csuka került.

Kapcsolódó
Kevesebb kifogott halat vihetnek haza idén a horgászok
Új halelviteli szabályokra kell figyelni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik