Virágzó vidékünk

Előbújtak a viperák a Hanságban

Madarász Enikő
Madarász Enikő
Rejtőzködő életmódja és mintázata miatt szinte lehetetlen észrevenni, a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársának egy terepmunka alkalmával most sikerült.

Az esetről a nemzeti park a Facebook-oldalán számolt be, ahol azt írták, hogy márciustól megfigyelhetőek a telelésből előjövő viperák, ilyenkor idejük nagy részét napozással töltik.

Március 14-én rekordszámú viperaészlelés volt a hansági élőhely két területén is, egy héttel később pedig a hernyófészkeket felmérő szakemberek lettek figyelmesek a képeken szereplő példányra. Színe és mintázata a rejtőzködő életmódhoz alkalmazkodott, így nem csak észrevenni, de fotózni is nagyon nehéz természetes körülmények között.

Madarász Enikő

A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon-régióban” (LIFE18 NAT/HU/000799) című LIFE projekt hivatalosan 2019. novemberében indult, melynek keretében több szakaszban telepítettek vissza eredeti élőhelyükre – a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság és a Kiskunsági Nemzeti Park területére – hüllőket.

A rákosi vipera élőhelyei olyan lakott területektől távol eső, védett és fokozottan védett természetvédelmi területek, melyre az ott gazdálkodókon és a természetvédelmi szakembereken kívül más nem nagyon merészkedik, illetve sok esetben a belépés engedélyhez kötött. Így szinte kizárt az esélye, hogy egy kiránduló vagy lakó találkozzon az állattal

– nyilatkozta egy korábbi cikkünkben Halpern Bálint, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, a rákosi vipera LIFE projekt vezetője.

A mostani példányt is a nemzeti park terepmunkát végző szakembere, Madarász Enikő fotózta le.

Kapcsolódó
Ötven rákosi viperát engedtek szabadon a Hanságban
Magyarországon csak a Kiskunságban él a fokozottan védett hüllő, amelynek állománya most újabb félszáz egyeddel bővült a viperavédelmi program keretében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik