Virágzó vidékünk

Zoológiai szenzáció történt a szegedi viperáknál

Zooszeged
Zooszeged
A szakemberek még vizsgálják, hogy szűznemzés történt-e, vagy extrém hosszan tárolta az ivarsejteket az anyaállat.

Nagy volt a meglepetés a Szegedi Vadasparkban, amikor először felfedezték, hogy a terráriumban egy rákosi vipera született, hiszen 2-3 éve ugyanazok a nőstény rákosi viperák éltek a terráriumban, hím nélkül – írta meg a weboldalán a vadaspark.

Kizárható a romantikus magyarázat, hogy egy környékbeli vipera lovag jutott be és hódította meg az egyik nőstény szívét, majd kevésbé lovagias módon továbbállt, ugyanis Magyarország egyik legritkább hüllőjéről van szó, amelyet már a kipusztulás fenyegetett.

Bár a hazai természetvédelem egyik sikertörténete az, hogy sikerült megmenteni a kígyófajt, de még viszonylag kis területen és számban élnek vadon, de Szeged környékén nem fordulnak elő.

Zooszeged

Halpern Bálintnak, a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének segítségét kérték, aki megvizsgálta a viperákat.

Az eset zoológiai szenzációnak számít, hiszen elmondása szerint ugyanerre eddig nem hallott példát ennél a fajnál. Más hüllőknél előfordulhat a szűznemzés, vagy az, hogy a nőstények extrém hosszan tárolják az ivarsejteket. A választ a kérdésre majd egy genetikai vizsgálat adja meg, amelyet a központ szakemberei végeznek el.

A kis viperát elkülönítették a többiektől, így egyelőre a háttérben cseperedik, a telet a meleg terrárium biztonságában töltve.

Kapcsolódó
500 rákosi viperát telepítenek vissza a háborítatlan magyar vadonba
Találkozott már rákosi viperával? Nem? Nem is fog. Rezervátumokba térhetnek vissza a védett kígyók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik