Virágzó vidékünk

Viperakereső kutyát képeztek ki a Kiskunságban

Schneider Viktor / Kiskunsági Nemzeti Park
Schneider Viktor / Kiskunsági Nemzeti Park
Viperakereső kutyás egység állt szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál a rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projekt keretében. Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt, melynek lezárultával alkalmasságukat a szolgálatikutya-kiképző bázison rendezett házivizsgán bizonyították, olvasható a nemzeti park közleményében.

A rákosi viperát nem könnyű fellelni a kiskunsági élőhelyein. Nem is csoda, hiszen ez a kistermetű kígyó számos állat étlapján szerepel, így a predáció elkerülése érdekében élete legnagyobb részét úgy éli le, hogy egy porcikája sem látszik ki a fűből. Az ilyen rejtőzködő életmódot élő fajok esetében egy adott élőhely állományának felmérése, vagyis annak megállapítása, hogy az egyedek hol és milyen számban fordulnak elő, nagy időbeli ráfordítást igényel. Egy vipera megtalálása akár 10-12 órányi folyamatos keresést igényel a kutatást végző személyek részéről.

A Kiskunsági Nemzeti Park reményei szerint a keresőkutya segítségével ez az idő jelentősen lecsökkenthető. A minél pontosabb és hatékonyabb állománybecslés érdekében hozta létre a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a rákosivipera-kereső kutyás egységet.

A kiképzés során Tomi megtanulta azonosítani különböző korú és nemű viperák és azok vedléseinek szagát. A jövőben feladatunk lesz a potenciálisan alkalmas élőhelyeken a rákosi vipera jelenlétének kimutatása, az előfordulások finomléptékű térképezése és az adatgyűjtés segítése a monitorozási tevékenységek során. Tomi már magabiztosan megtalál egy több ezer négyzetméteres élőhelyfoltban tesztelési célból elrejtett, levedlett viperabőr darabkát is és nem ad téves jelzést más fajra, például vízisiklóra vagy rézsiklóra sem

– számolt Mizsei Edvárd, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt és monitoring koordinátora, valamint kutyavezetője.

Schneider Viktor / Kiskunsági Nemzeti Park

A viperák már elvonultak telelni, de kutyás egységük folytatja a munkát és készül az ORFK Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjában 2021 tavaszán megrendezésre kerülő alkalmassági és minősítő vizsgájára.

Reményeik szerint a kutyás egység munkába állításával pontosabb képet kaphatunk a rákosi vipera kiskunsági elterjedéséről és erre az ismeretre alapozva hatékonyabban, a bizonyítottan viperák lakta élőhelyekre koncentrálva végezzük majd a természetvédelmi tevékenységeket.

Kapcsolódó
Rákosi vipera mart meg egy zöld gyíkot, aztán visszanyalt a fagyi
Drámai felvételeket rögzítettek a Rákosivipera-védelmi Központban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik