Virágzó vidékünk

Közel 300 vipera született idén Kunpeszéren

Minden kiskígyóról egyedi azonosítókép is készült.

A terepszezon végéhez érve az elmúlt hetekben számba vették a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban 2020-ban született kisviperákat, tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

28 nősténytől 296 kisvipera jött világra, ezzel 3515-re emelkedett a Központban 2004-óta született viperák száma. Átlagos súlyuk 2,8 g, átlagos hosszuk pedig 14,5 cm volt.

Rákosivipera-védelem

Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legvédettebb kategóriába tartozik: természetvédelmi értéke egymillió forint. A magyar gerinces fauna egyik legveszélyeztetettebb faja.

A hossz- és súlymérés mellett minden kiskígyóról egyedi azonosítókép is készült, hiszen a fejen található pajzsok alakja és elrendeződése egyedre jellemző és egész életen át állandó. Így egy-egy viperát a fejpajzsok alapján bármikor megismernek a védelmi programban dolgozó szakemberek, és akár egy vedlett bőr alapján is be tudják őket azonosítani.

Ha Magyarországon nem tudják megvédeni, ez a faj kihal a Földről
A veszélyeztetett fajt visszatelepítik a szakemberek a Hanságba.

Ősszel a központ szabadtéri terráriumai is újjászülettek az üzemeltetést végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásával.

A nyitás óta eltelt 16 évben elhasználódott terráriumokat lebontották, helyükre 70 darab modern, az itt élő állatok biztonságos elhelyezését szolgáló terrárium épült. A munkálatokban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Fővárosi Állat- és Növénykert kollégái is részt vettek.

A hideg idő beköszöntével az itt élő viperák – akárcsak vadon élő társaik – telelni térnek a biztonságot jelentő földalatti telelőüregekbe, és majd csak tavasszal lesznek láthatóak.

Kiemelt kép: rakosivipera.hu

Nyomkövetőt ültettek egy viperába a Kiskunságban
Megnövelik a védett állat élőhelyét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik