Virágzó vidékünk

Lila virágruhába öltözött a makói akácos ház

Szabó Imre
Szabó Imre
A mesebeli növény a város egyik népszerű tavaszi látványossága.

Égig érnek az akácvirágok Makón – írta a Délmagyar.

A tavaszi virágzás soron következő “szereplője” ezekben a napokban országszerte az akác. Az egyik forgalmas makói utca akácos háza körül tavasszal a beporzást végző rovarok döngicsélését is lehet hallani. A Szegedi utca 9-13. alatt álló négyemeletes tömb homlokzatához egy lilaakác nőtt, egészen a legfelső szintig.

Tavasszal, amikor ellepik a virágok az akácot, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész háztömbnek. A ház lakói közül többen a magasba nyúló növény egy-egy ágát elvezetik az erkély felé és madzaggal rögzítik. Ez hangulatossá teszi az erkélyt, és virágzás idején az egész lakásban érezni lehet az illatát.

Szabó Imre

A mesés akácot csemeteként, a kilencvenes években ültették a ház tövébe. A növény igénytelen, mégis él, senki sem öntözi, mégis gyorsan nő. Hosszú évek alatt elérte a tető magasságát, és közben a lakók nagyon megszerették.

Néhány évvel ezelőtt, egy homlokzati felújítás alkalmával a munkások majdnem kivágták, de az emberek végül megmentették.

Kapcsolódó
Csodás arcát mutatja a gyulai kert lila kincse
A lilaakác kertünk egyik különleges gyöngyszeme, ami szemünket szépségével kényezteti, orrunkat pedig édes, parfümös illatával ejti rabul.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik