Virágzó vidékünk

Egyedülálló Kőszeg Szent György-napi hagyománya

Wikipedia
Wikipedia
Közel 300 éve minden április 24-én megismétlik.

Kőszeg egyik régi hagyománya, hogy évente feljegyzik, hogyan néznek ki az aktuális szőlőhajtások. A Szőlő jövésének könyvébe minden évben április 24-én berajzolják a Szent György-napi szőlőhajtást.

A Szőlő jövésnek könyvét 1740-ben kezdték vezetni, de maga a hagyomány valószínűleg már a 16. században is élt, és azóta is folytatódik, leszámítva 1788 után pár évet, amikor rendre elfagytak a rügyek. A Szent György-nap mellett Szent Lőrinc és Szent Orsolya napján is születtek bejegyzések, de rajzos illusztráció csak április 24-én készült a könyvbe. A szőlőhajtást művészi színvonalú, ceruzával, tollal készített rajzok, később akvarellek örökítik meg. A szőlőhajtás bejegyzésének dátuma egybeesett a város bírájának és más tisztségviselőinek megválasztása napjával és a gazdálkodási év kezdetével. 1930 óta a dűlő nevét is feljegyzik, ahonnan a minta származik. Év végén feljegyezték a könyvbe az az évi szőlőtermés jellemzőit is. A termés minőségének megjóslására a hajtások feljegyzése egyes bejegyzések tanúsága alapján nem alkalmas, bár némi korreláció felfedezhető.

A könyvben a következő művészek rajzai szerepelnek: Schubert Károly, Kugler János, Hanély Antal, Csapody Vera, Horváth János, Bechtold István, Németh János. Az eredeti, 18. századi könyv már betelt, a jelenlegi, melyet 1991 óta vezetnek, Kőszeg német testvérvárosa, Vaihingen an der Enz ajándéka.

A könyvet napjainkban a Jurisics Miklós Vármúzeum őrzi. A Szőlő jövésnek könyve hagyománya 2013-ban felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A város minden évben kulturális programsorozatot rendez, melyben a könyv is fontos szerepet kap.

Kapcsolódó
Szent György napján a békák is jósolnak
Április 24-e különös jelentőségű a népi hitvilágban és a néphagyományban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik