Virágzó vidékünk

Füreden áll a Balaton legszebb középülete

balatoni szövetség
balatoni szövetség
A kialakult épületegyüttes léptékével, finom megoldásaival hozzátesz Balatonfüred kortárs építészetéhez.

Mint azt a Sokszínű vidék megírta, az Év Balatoni Háza 2023 díjpályázat győzteseit a közelmúltban hirdették ki lakó-, üdülő-, középület-, és gazdasági-kereskedelmi épület kategóriákban. A minőségi, tájba illő építészetet népszerűsíteni kívánó megmérettetésen középület kategóriában a balatonfüredi Modern Műtár (MoMű) tervezői nyerték el a díjat.

Az eredetileg Balatonfüredi Modern Képtár néven tervezett épület sok felmerülő név közül végül a Modern Műtár rövidítésből alkotott MOMŰ mozaikszó néven kerül a köztudatba, írta a HírBalaton.

 A két szó egymás mellé tétele; a mai „modern” és régi korok „műtár” szavának ellentmondása visszatükröződik a kialakult épületegyüttesben is. A projekt ugyanis a város reformkori városrészében, műemléki környezetben valósult meg két villaépület felújításával valamint az őket összekötő modern üvegfolyosó létrehozásával.

– hangzott el a díjátadón a MOMÜ méltatásában.

balatonfüred.hu

Az 1912-ben épült egykori fürdőigazgató háza és az 1890-es években építtetett Engel-villa több átalakításon, funkció- és tulajdonosváltáson esett át az elmúlt évszázadban, míg a Szöllősi-Nagy – Nemes műgyűjtő házaspár kortárs gyűjteménye otthonra nem talált benne.

A kialakult épületegyüttes léptékével, finom megoldásaival hozzátesz Balatonfüred kortárs építészetéhez, megmutatva, hogy tiszteletben tartva az elődök munkáit, hogyan lehet fiatalítani, frissíteni azokat.

Kapcsolódó
Az Év háza lett az Év Balatoni Háza is
A dörgicsei lakóépület hű a hely szelleméhez.
Olvasói sztorik