Virágzó vidékünk

Ez most a Balaton legszebb lakóháza

Balatoni szövetség
Balatoni szövetség
Az utcaképbe is harmonikusan illeszkedik, egyszerre sugallja a hagyományok tiszteletének fontosságát és a rendezettséget.

Mint azt a napokban megírtuk, Balatonbogláron hirdették ki az Év Balatoni Háza 2021 pályázat győzteseit. A három kategóriában meghirdetett versenyen – melyen a legnagyobb érdeklődés talán a lakóházakat kíséri – Az Év Balatoni Lakóháza egy csopaki ingatlan lett.

Kapcsolódó
Ezek lettek 2022-ben a Balaton legszebb házai
A pályázati kiírásra 13 pályamű érkezett be, ebből 6 lakóépület, 5 középület és 2 az üdülő/gazdasági épület kategóriában.

Az ünnepélyes díjkiosztón Földes László Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének delegáltja méltatta a díjnyertes csopaki lakóházat, melyről a Hírbalaton számolt be.

A vastag kőfalakból emelt hagyományos, nyeregtetős lakóházat gondos felmérés és némi bontás után bővítette a tervező a belsőkert irányába. Az utca felé eső régi falak között helyezte el a lakó funkciókat egy vizesblokkal kiegészítve, melyek a ház kontúrján belül kialakított karakteres régi tornácon keresztül közelíthetők meg.

Itt a helyiségek atmoszféráját meghatározzák a régi boltíves mennyezetek.

A hátsókert irányába történő hozzáépítés egy kávézót foglal magába a hozzátartozó konyhával, továbbá egy tetőtérbe vezető lépcsővel, mivel ezen a szakaszon a tetőtér is beépítésre került.

Balatoni szövetség

A bővítés részben az eredeti épület lineáris folytatása, részben pedig egy merőlegesen komponált épületszárny, amely izgalmas ellenpontja a meglévő épületnek.

De mitől is érdekes ez a T alakot formázó bővítés? Egyrészt, a vendégtér itt dupla légterű, a tető alatti terület is a belső tér része és az eddig látott hagyománytisztelő szerkesztésmódot, itt könnyedebb kortárs szemlélet váltja fel

– mondta méltatásában az építész.

A különbség a homlokzaton is szembeötlő, hiszen a főtömegre jellemző meszelt vakolt felületet itt rusztikus terméskő burkolat váltja fel, artisztikusan keretezett ablakokkal.

A kertben az időtlenséget sugalló terméskő falak mellett könnyed gesztussal libbennek el a fa pergolák. Kánikulában ezek biztosítanak majd hűs árnyékot az ideérkező vendégeknek, de nyári estéken is remek balatoni atmoszférát teremtenek

– hangzott el.

Balatoni szövetség

A kert ugyanolyan visszafogott és kulturált, mint a felújított ház. A hátsó zónában helyezkedik el a parkoló, a kert többi részében pedig a fáké és a bokroké főszerep.

A portáról kijőve jól esett látni, hogy a ház az utcaképbe is harmonikusan illeszkedik, egyszerre sugallja a hagyományok tiszteletének fontosságát és a rendezettséget.

Halk szavú példakép a Balaton-felvidéken, remélem rajtam kívül is sokan tanulnak belőle

– összegzett méltatásában Földes László.

Kapcsolódó
Helyreállt a világ rendje a 200 éves csopaki kúriában
A teljes pusztulás szélére sodródott épület tető nélkül árválkodott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik