Virágzó vidékünk

Helyreállt a világ rendje a 200 éves csopaki kúriában

A teljes pusztulás szélére sodródott épület tető nélkül árválkodott.
Korábban a témában:

A Szűcs Endre vezette Mérmű Építészeti Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási főprofillal, a tervező céget ma elsősorban a Balaton-felvidéki hagyományos népi építészet őrzőjének és a magyar népi értékek átmentőjének tartja az építész társadalom. Munkáikért több rangos szakmai díjat is átvettek, ezek sorában a legfrissebb elismerés az Év Háza 2019 pályázaton egy csopaki kúria átalakításáért és bővítéséért kapott  – a Magyar Építőművészek Szövetsége által adományozott – különdíj.

Képeskönyvben mutatja meg sokszínű arcát a Balaton-felvidék
A kötet a tájegység természeti kincseiről, épített örökségéről, növény- és állatvilágáról ad keresztmetszetet.

A Balaton-felvidéknek szinte minden falujára jut egy-egy templomrom, amolyan szellemi emlékhelyként jelezve a táj korábbi spirituális és materiális gazdagságát. Ez az épület is egy ilyen templomrom a csopaki csonkatorony tőszomszédságában, mint a település talán legrégibb kúria jellegű lakóépülete.

A kúria a település egyik legértékesebb épülete, bár története alig ismert. Az itt lakó család legendáriuma szerint az épület gazdatiszti lakóház lehetett eredetileg, ami viszont biztos: a 20. század második felében erdészeti szolgálati lakás volt benne. Az akkor ott nevelkedő gyerekek egyike jó nevű építész lett, míg a másik a vendéglátás felé fordult. Ő a kilencvenes években borozó-éttermet alakított ki az épületben, amely a közelmúltig működött. Az épület korábban számos átalakításon esett át, míg a legutóbbi tulajdonosváltással újra az eredeti, lakófunkciójához tért vissza.

Ugye a méteres kőfalak maradnak?

– tette fel a kérdést a Mérmű Építész Stúdió szakembereinek az egykori Dobó étterem gazdájának jelenleg is helyben lakó testvére, aki ilyen állapotban adta át a teljes pusztulás szélére sodródott épületet felújításra a tető nélkül árválkodó falak tövében…

Így nézett ki a felújítás előtt

Fotó: Mérmű Építész Stúdió
Fotó: Mérmű Építész Stúdió
Fotó: Mérmű Építész Stúdió

Ha csupán annyi történt volna az összedőlés előtt álló házzal, hogy újra élettel telik meg, akkor is sikertörténetről beszélhetnénk. Különleges értéke a felújításnak, hogy a bővítés nem a mai kordivatnak megfelelően a régi kontrasztjaként, hanem annak szerves folytatásaként készült el. Az épített örökségünkkel való párbeszéd alázatra tanít. Az elődeink ránk hagyott kincseinek megismerésével, megértésével éppen nem meghamisítjuk múltunkat, hanem megtiszteljük és kiemeljük azt

– vallják a tervezők.

A déli oldalra új, a balatoni építési hagyományokból ihletődő bejárat készült. A tisztálkodási szokásokban történt változások miatt a földszinti lakószobák mosdókkal egészültek ki, a ház főbb életterei viszont újra változatlan eleganciával elégítik ki a lakók igényeit. A tető újjáépítése lehetőséget teremtett annak viszonylag kedvezőbb beépítésére: könnyen leválasztható, szeparálható hálóhelyiségek kerültek ide a tágabb család számára. A legintenzívebb használatot a nyári időszak jelenti. Az épület kerti oldalra eső bővítéseként elkészült fedett-nyitott mulatótér ekkor tölti be központi szerepét.

Így néz ki a felújítás után

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

Így írhatja tovább a tulajdonos, a kivitelező –  Fazakas András (Kőház 2000Kft.) – és a tervezők – dr. Szűcs Endre, Tóth Péter DLA, Mérő Máté, Kis Kálmán (Mérmű Építész Stúdió) – egy balatoni ház két évszázados történetét.

Képgalériánkban betekinthet a kúriába

9 Fotó megtekintése

Helyreállt a világ rendje a 200 éves csopaki kúriában

Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +
Fotó: Szabó Miklós
Még több +

Az Év Háza 2019 különdíjának átadásakor az alábbi gondolatokkal méltatták a csopaki kúria felújítását:

Ha minőségi anyagokból, kiváló arányérzékkel, az apró részletekig lebontott odafigyeléssel terveznek és építenek meg egy házat, a legkifinomultabb ízlésnek is megfelelő belső bútorozással és kialakítással hoznak létre otthont, otthont a benne élő embereknek, akkor a világ rendje kezd helyreállni.

A díj közös érdem és öröm, a tulajdonos, a tervező és a kivitelezésben részt vevő összes szereplő minőség iránti elköteleződésének köszönhetően, fűzték hozzá a Mérmű Stúdió szakemberei.

Kiemelt kép: Szabó Miklós – www.szabo-miklos.hu 

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.