Virágzó vidékünk

Beleálmodták a borházba a csopaki szőlőhegy levét

Ez az épület itt és így helyén való, mintha már száz éve itt állna.

A Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség 2018 tavaszán hirdetett pályázatot az „Év Balatoni Háza 2018” díj elnyerésére. Három kategóriában – lakóház, középület és gazdasági/üdülő épület – kategóriában lehetett pályázni, az eredményt október végén ünnepélyes keretek között Tihanyban hirdették ki.

Az Év háza lett az Év Balatoni Háza is
A dörgicsei lakóépület hű a hely szelleméhez.

A pályázaton a Balatoni Szövetség különdíját a csopaki Schieszl pince épülete nyerte el, amely az indoklás szerint “mint fehér hattyú a Balatonon, úgy ragyog fel a ház a fotókon a csopaki szőlőhegyen”, írta a Hírbalaton.

A portál idéz a Balatoni Szövetség indoklásából, mely a díjkiosztón hangzott el:

Már az első kép után nyilvánvaló, Szűcs Endre és tervezőtársainak egy újabb, Balaton-felvidéki népi építészeti jegyeket felvállaló házával találkozunk. A helyszíneléskor egyre erősödött az az érzés, hogy itt valami újra a helyére került. Igen, ez az épület itt és így helyén való, mintha már száz éve itt állna. Dicséretes ez a tervezői alkotás, mely a funkcionalista, kissé csúnyácska gazdasági épületben meglátta és beleálmodta azt a szőlőhegyi pince-présház épületet, a borházat, mely méltó otthona a hegy levének, a hazai és nemzetközi borversenyekről rendre díjakkal hazaérkező Schieszl boroknak.

Az épület felelős építésze Tóth Péter DLA (Hetedhét Építész Kft.), építészei: Szűcs Endre (Mérmű87 Kft.) és Kis Kálmán (Hetedhét Építész Kft.)

A cikkünkben megjelent képek a pályázati anyagban találhatók – Fotók: Jurassza Zsófia

Csodás parasztházak, melyek minden porcikájukban őrzik a hagyományt
Amikor felsejlik a múlt minden szépsége. Kívül és belül.
Olvasói sztorik