Virágzó vidékünk

Ezek lettek 2022-ben a Balaton legszebb házai

Balogh Pincészet/Facebook
Balogh Pincészet/Facebook
A pályázati kiírásra 13 pályamű érkezett be, ebből 6 lakóépület, 5 középület és 2 az üdülő/gazdasági épület kategóriában.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel együttműködve 2021.-ben immár negyedik alkalommal hirdette meg az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A pályázat lebonyolítását a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága támogatta. A BKÜ területén épült, 2013. január 01. után használatba vett épületekkel lehetett 2021. december 31-ig pályázni három kategóriában: az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete, az év balatoni üdülő/ gazdasági épülete.

A verseny győzteseit lakóház, középület, üdülő/gazdasági épület kategóriákban a március 17-én Balatonbogláron hirdették ki, írta meg a hirbalaton.hu.

Kapcsolódó
Ezért pusztulnak a balatoni nádasok
Több az illegális, mint a legális stégbejáró a magyar tengeren.

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel valamint, hogy felhívják a figyelmet a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

A bíráló bizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes államtitkára volt.

Az idei díjazottak:

A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a megvalósult épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal.

A kiírásra 13 pályamű érkezett be, ebből 6 lakóépület, 5 középület és 2 az üdülő/gazdasági épület kategóriában. A beérkezett pályázatokból elő-bírálat után a zsűri kiválasztott nyolcat, melyet a helyszínen is megtekintett. Ezt követően került sor a bíráló bizottság ülésére, amin az alábbi eredmények születtek:

Az Év Balatoni Lakóháza 2021.: Csopak, lakóház és kávézó (tervező: Ujj Mészáros Krisztina)

Az Év Balatoni Gazdasági Épülete 2021.: Pécsely, Balogh Pincészet (felelős építész: Cserháti-Czene Andrea)  /kül- és belterület határán épített fenntartható, környezettudatos, modern technológiával ellátott borászati üzem és bemutatótér/

Az Év Balatoni Középülete 2021.: Balatonfenyves, Gyermektábor (felelős építész: Dénes György)

A különdíjasok

Három különdíj kiosztására is sor került az idei versenyben.

A Balatoni Szövetség különdíját a Balatonfüred, Lóczy-barlang Látogatóközpont kapta. (felelőstervező: Mezei László) /A Balaton-felvidéki Nemzeti Park újabb igényes látogató központot hozott létre, melyre az egyedi építészeti megoldások mellett az igényes anyaghasználat jellemző./

A Magyar Építész Kamara különdíját kapta: Balatonboglár, Kultúrház felújítása (Felelőstervező: Pór Péter) /Az 1939-ben, Kotsis Iván tervei alapján épített – eredetileg gimnáziumként használt – épület felújítása, bővítése tiszteletben tartva, de hozzátéve a mester eredeti építészeti világához./

A Zala Megyei Építész Kamara különdíját kapta: Hévíz, Carbona társasház (felelős tervező: Bánfalvi Koppány) /Hévíz főutcáján, a mellette levő szállodával közvetlen kapcsolatban levő harmonikusan tagolt, tiszta alaprajzi szerkesztésű, minőségi anyagokból épült épület, mely jól belesimul az utcaképbe./

Kiemelt képünkön Az Év Balatoni Gazdasági Épülete, a pécselyi Balogh Pincészet borászati üzeme és bemutatóterme látható

Kapcsolódó
5 csodás, képeslapra kívánkozó kápolna a Balaton partján
Ha a Balatonnál járunk, a fürdésen kívül számtalan látnivaló is akad, például kedves kis templomok elszórva körben a parton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik