Virágzó vidékünk

5 csodás, képeslapra kívánkozó kápolna a Balaton partján

Király Attila Photography
Király Attila Photography
Ha a Balatonnál járunk, a fürdésen kívül számtalan látnivaló is akad, például kedves kis templomok elszórva körben a parton.

A Balaton minden magyar egyik kedvenc helye, különösen nyáron. Természetesen nem csak fürödni érdemes a magyar tengernél, számtalan egyéb látnivaló, felfedezni való is akad a környéken. Csodás kilátóiról több alkalommal írtunk már, azt a helyet is bemutattuk, ahonnan a legszebb a kilátás, mutattunk meg Balatonnál megmászható lépcsőket, településeket, csodákat.

Most néhány meseszép kápolnát gyűjtöttünk össze, olyanokat amik régen képeslapra, ma inkább Instagramra kívánkoznak, mert annyira szépek, és felkeresésük a léleknek is jót tesz.

Balatonlelle – Szent Donát kápolna

Nikzsig/Országalbum

A Balaton déli partjának egyik éke, a Somogy megyében, Balatonlellén található kishegyi Szent Donát kápolna, ami nevét „villáműző” Szent Donátról, a szőlősgazdák védőszentjéről kapta.

A parasztbarokk stílusban épült kápolna építtetéséről több elmélet létezik, legvalószínűbb, hogy  Majthényi György báró építtette még valamikor 1755 előtt. Az első írásos emlék 1815-re datálódik, ekkorra a kápolna már gróf Széchényi Ferenc kezébe került.

Besenyei Éva/Facebook

A kápolna harangja az első világháború alatt eltűnt, helyette 1928-ban új harang került az épületbe, amit ugyancsak Szent Donát tiszteletére szenteltek fel. A kicsiny templomot sok viszontagság, állapotpusztulás, rablás után 2014-ben teljeskörűen felújították, ma pedig a Balaton egyik legszebb éke.

A tájba tökéletesen illő páratlan hangulatot árasztó Szent Donát kápolnát mindenképpen érdemes felkeresni.

Balatonboglár ikonikus kápolnái: a Vörös és a Kék kápolna

Györkő Zsombor

A déli parton maradva érdemes ellátogatni Balatonboglárra, ahol egymás szomszédságában található a Vörös és a Kék kápolna. Egy régi temetőben, a temetődombon találjuk a két neogótikus, családi sírboltnak készült kápolnát.

A Vörös kápolna az idősebb, 1857-ben az evangélikus Bárány Pál megrendelésére épült, majd később házasság révén a Gaál család birtokába kerül. Ők katolikusok voltak, így a kápolnát átszentelték.

Györkő Zsombor

A Kék kápolna talán később épült, de talány, hogy pontosan mikor. A szintén neogótikus kápolnát Körmendy Lajos gyógyszerész és földbirtokos építette, 1856-ban vagy 1891-ben. Az épület alatt található a családi kripta, erre épült fel az új kápolna.

Györkő Zsombor

Ma a két kápolnában nem tartanak istentiszteletet, tavasztól őszig képzőművészeti tárlatok helyszínei. Körülöttük több látnivaló is akad, például a hit, remény és szeretet padja, a temetődombról pedig igazán pazar a kilátás a  Balatonra.

Szigliget – Szentháromság kápolna

Szabó Lászlóné/Facebook

A helyiek Rókarántói kápolnaként ismerik a Szigligeten, a Rókarántói dombon található, klasszicista stílusú kápolnát, amit az 1840-es években a szőlőbirtokosok kezdtek építeni, s végül 1846-ban készült el. A Szentháromságnak ajánlották fel.

A zsindelyes tetejű, egy harangos kápolnát a második világháborúban őrtoronynak nézték, ezért elkezdték lőni, a bombázások után lett cseréptetős. A műemlékké nyilvánított kicsiny templom hófehérre meszelt falaival, a domb és a környék ékessége. Évente egyszer, a Szentháromság vasárnapján tartanak benne szentmisét.

Vonyarcvashegy – Szent Mihály kápolna

Györkő Zsombor

Az északi parton, Vonyarcvashegy és Balatongyörök között magasodik a 136 méteres egykori sziget, a Szent Mihály-domb, tetején található az ország egyetlen halászkápolnája.

A dombon már az 1660-as években is volt egy kis kápolna, ám a legenda szerint csak 1729-ben épült, méghozzá 40 halász keze által, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból.

Terézia/Országalbum

A műemlék jellegű épület közelében régi temetőhely az út mellett pedig a 40 halász emlékhelye található. A környékről páratlan kilátás nyílik a magyar tengerre, a Keszthelyi-hegységre, de láthatóak a tanúhegyek is Szigligettől Badacsonyig.

Ezeken a meseszép kápolnákon kívül is akad még számtalan látnivaló a Balaton környékén, így ha már fürdésre nem is alkalmas az idő, kirándulni, a környék szépségeit felfedezni télen-nyáron mindenkit vár a mi tengerünk.

Kapcsolódó
Három kevésbé ismert Balaton-parti település: Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök
De milyen látnivalókat tartogat ez a három település a nagy vízen kívül?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik