Virágzó vidékünk

2019-ben is tüneményes szépségét mutatta a Balaton-felvidék

Mindegy, milyen évszak van: ezzel nem lehet betelni.

Aligha mondunk azzal újat, hogy a Balaton-felvidék egész évben ontja magából a látnivalókat. Ha beköszönt a tavasz, egyszerűen nem lehet betelni a természet ajándékaival, ha nyár van, akkor a strandok élete viszi a prímet, a táj arca ősszel is lenyűgöző, amikor viszont megérkezik a tél, akkor jégbe fagyva is csodálatos arcát mutatja a magyar tenger és a Balaton-felvidék.

Mindezekről a szépségekről 2019-ben  többször is írt a Sokszínű Vidék, az esztendő vége felé közeledve pedig cikkeinkből nyújtunk át egy csokorra valót Olvasóinknak.

Bár korábbi évektől eltérőn idén később kezdett nyílni a pipacs, Bódi Katalin fotós Alsóőrs környékén  rátalált a tengernyi margitvirág és olykor előbújó búzavirág társaságában virító pipacsmezőre.

Tengernyi margitvirág között bújt elő a pipacs a Balaton-felvidéken
Alsóőrsnél gyönyörűvé varázsolták a tájat a vadvirágok.

A Balaton-felvidéki települések, dombok, kertek, rétek lélekemelő látványossággal ajándékozzák meg az embert. Tóth Viktória (KIWI Photography) alsóőrsi, csopaki, salföldi és balatongyöröki sétái közben visszadta azt a szépséget, amit tavasznak hívunk.

Csodás tavaszi arcát mutatja a Balaton-felvidék
A természet gyönyörű arcát mutatja.

Olykor az állatvilág is ritka csodákkal ajándékozza meg a szemfüles kirándulókat, akik szerencsés esetben megörökítik a látottakat. Így tett Burgyán Kristóf is, aki lencsevégre kapta a természet csodás teremtményét, a különleges színű őzet Pécsely határában.

Különleges őz bukkant fel a Balaton-felvidéken
Testközelből még gyönyörűbb lehetett a látvány.

Virágzó vöröshere, sárga repce és kék facélia: az MTI munkatársa olyan mesebeli tájat fotózott a Veszprém közelében lévő Nemesvámoson, amihez egy szavunk van: gyönyörű.

Mesebeli tájat fotóztak a Balaton-felvidéken
Gyönyörű arcát mutatja a természet.

A Balaton-felvidéknek szinte minden falujára jut egy-egy templomrom, amolyan szellemi emlékhelyként jelezve a táj korábbi spirituális és materiális gazdagságát. Ez az épület is egy ilyen templomrom a csopaki csonkatorony tőszomszédságában, mint a település talán legrégibb kúria jellegű lakóépülete.

Helyreállt a világ rendje a 200 éves csopaki kúriában
A teljes pusztulás szélére sodródott épület tető nélkül árválkodott.

Új építésű házat is találtunk: Gáspár János vályogházépítő mester és csapata négy éve kezde el építeni a mesés portát, úgy, hogy a tulajdonos, aki a tervező is egyben, törekedett arra, hogy a ház illeszkedjen a Balaton-felvidék stílusához. A fala 60 centiméter széles rakott sárfal, kívül-belül agyagtapasztás és hagyományos mészfesték van rajta.

Rakott sárfalból épült gyönyörű vályogház a Balaton-felvidéken
Igazán élhető és egészséges otthon, ahova az ember szívesen hazamegy.

Monoszló a Balatontól 6 kilométerre északra, a Káli-medence keleti szomszédságában megbújó Monoszlói-medencében fekszik. Ez a terület a Balaton-felvidék egyik legrejtettebb völgye erdővel borított dombok ölelésében. Nem véletlen, hogy egyik legnagyobb vonz­ereje a természetközeliség. Az alig 100 fős lélekszámú falu a béke és a nyugalom szigete – a magyar tenger közelében, és fotókon is lenyűgöző látvány nyújt.

Csipetnyi Toszkána a Balaton-felvidéken: Monoszló, a nyugalom völgye
Az alig 100 fős falu egyik legnagyobb vonz­ereje a természetközeliség.

Salföld csak három utca, ezekben hatvan ház, kertek, majorok és mindössze ötven itt élő lakos. De ez a kicsi falu már nemcsak a salföldieké, mert megőrzött környezetével, építészeti hagyományaival, országos örökségünk kicsiny, de fontos része.

Három utca, hatvan ház, ötven lakos: Salföld, a Káli-medence csodája
Az egykor itt nyaraló családokból is költöztek a faluba.

A természet őszi ajándékát is izgatottan várják a fotósok: az első igazán látványos sekély ködös hajnal a Balaton-felvidék szívében, a Káli-medencében Varga Norbert fotós szemével is felejthetetlen élményt nyújt.

Misztikus hajnali csodát örökítettek meg a Káli-medencében
Amikor a mediterrán ősz csókol homlokon...

Hasonlóak a mesebeli napfelkelték is, melyek közül a ködtakaróval érkezett csodás hajnalt örökítette meg szeptember 27-én a Szent György-hegyről és a Badacsonyról csodálatos felvételein Josef Jordan.

Mesebeli őszi napfelkeltét fotóztak a Balaton-felvidéken
Ködtakaróval érkezett a reggeli csoda.

Veszprém megye nyugati határán található a lovagi játékairól is ismert műemlék-épületegyüttes, a sümegi vár, amely az elmúlt évtizedben már jelentős restauráción esett át. Mst azonban a helyiek és a kirándulók nagy örömére újabb felújítási munkálatok kezdődnek az erődítményben.

Új ruhába öltözik a Balaton-felvidék egyik legszebb vára
A vár keleti szárnya és a Csabi torony is megújul.

Kiemelt kép: Josef Jordan

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik