Kertünk-Portánk

Rakott sárfalból épült gyönyörű vályogház a Balaton-felvidéken

Igazán élhető és egészséges otthon, ahova az ember szívesen hazamegy.

A Pest megyei Pándon élő Gáspár János vályogfal-építő mester munkái nyitott könyvnek számítanak az érdeklődők előtt. Korábban a Sokszínű Vidék is írt arról, hogyan munkatársaival miként mentettek meg egy 200 éves vályogházat, hogyan újította fel a néhai tanítómestere által épített szentendrei épületet, de Gáspár János arról is beszámolt, milyen egy vályogház, melyben a bútorok is sárból készülnek, és megmutatta keze nyomát a zalai lankákon magasodó portáról is.

A vályogház és az egészséges, kiteljesedett élet találkozása
A mester gyerekkorában döntötte el, hogy felnőttként vályogfalból építi meg saját családi fészkét.

A mester és csapata a napokban fejezte be a Balaton-felvidéken készült újépítésű vályogház munkálatait, melyről Gáspár János büszkén mesélte el a legfontosabbakat.

Négy éve kezdtük el építeni a portát, úgy, hogy a tulajdonos, aki a tervező is egyben, törekedett arra, hogy a ház illeszkedjen a Balaton-felvidék stílusához. A fala 60 centiméter széles rakott sárfal, kívül-belül agyagtapasztás és hagyományos mészfesték van rajta

– mondta.

Megtudtuk: a vakolatdíszek is kizárólag vályogból készültek az ablakok körül és a szalagozás is. A ház érdekessége, hogy a betonalapon és a kéményeken kívül csak természetes anyagot tartalmaz (agyag és fa), a betonkoszorú helyett is sárgerenda készült rá. A födém és az áthidalók is fából vannak, a tűzfalak is faszerkezetre tapasztott vályogból készültek.

A födém szigetelése is teljesen természetes, 10 centi vastag a nádpadló és annak a tetejére jött a sár, ezáltal a háznak teljesen jó lett a klímája. Köszönhető a zsalugátereknek is, hiszen a legnagyobb melegben se megy 22 Celsius foknál feljebb a benti hőmérséklet

– említette Gáspár János.

A szobákba is hajópadló kerül majd, a konyhába, a nappaliba és a vizes helyiségekbe pedig bontott tégla burkolatot tesznek, ami a szellőzése révén szintén hozzájárul ahhoz, hogy a házban 50-60 %-os állandó páratartalom legyen, ami nagyban javítja a hő és komfortérzetet.

Ahogy a vályogfal-építő mester fogalmazott: érdemes odafigyelni az apró dolgokra, mert attól lesz a ház igazán élhető és egészséges otthon, ahova az ember szívesen hazamegy.

Fotók: Gáspár János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik