Virágzó vidékünk

100 éves harangokról mesél a kiszombori útvesztő

Facebook / Útvesztő
Facebook / Útvesztő
Évről évre látványos formákat vágnak a sorokba.

Harangos lesz ebben az évben a kiszombori kukorica-labirintus. Már kapálják a földet a kukoricásban, idén nyáron tizenhatodik alkalommal bolyonghatnak a vendégek a változatos formák között.

100 évesek a kiszombori harangok – ez a mottója az idei útvesztőnknek. Bajnóczi János halála után Prónai Éva tiszteletbeli tagunk készítette a legújabb tervet, és az ő irányításával vágjuk ki az alakzatokat

– mesélte Endrész Erzsébet a Sokszínű vidéknek.

Facebook / Útvesztő

A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetőjétől azt is megtudtuk, kik alkotják az idei kapás csapatot. Endrész Erzsébet, Eszik Annamária és Sinka Lajos keze nyomán fognak 2024-ben kirajzolódni a látványos sziluettek.

Facebook / Útvesztő

A korábbi években a lokálpatrióták mitologikus és mesés alakokat egyaránt készítettek már a kukorica sorokból, ebben az évben a jubiláló harangokról szól majd a történet.

A kiszombori Nagyboldogasszony római katolikus plébániatemplomban négy harang lakik. A 400 kilós nagyharangot Hornung József pesti mester készítette 1846-ban. A Nagy középharang 170 kilogrammot nyom, a patinás darabot Walser Ferenc öntötte Budapesten 1924-ben, ahogy a 100 kilós Kis középharangot, és a hatvan kilogrammos Lélekharangot is. A négy harangból csak a kettő nagyobb van villamosítva, Farkas Titusz-féle húzómágnesekkel.

Az útvesztőt a szervezők minden évben egy vidám hangulatú fesztivál részeként nyitják meg a látogatók előtt.

Sok új népi játékkal készülünk, kellemes időtöltés vár a hozzánk látogatókra ezen a nyáron is

– tette hozzá Erzsébet.

Az útvesztővel kapcsolatos aktuális információk a közösségi oldalon ITT ELÉRHETŐK.

Kapcsolódó
Indulhat a bolyongás: megnyitott a kukorica útvesztő Kiszombor határában
Idén is kikapálták a kukorica útvesztőt a kiszombori lokálpatrióták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik