Virágzó vidékünk

Európa legjobb olaszrizlingjei érkeznek Balatonfüredre

wikimedia commons
MINOLTA DIGITAL CAMERA
wikimedia commons
MINOLTA DIGITAL CAMERA
Május utolsó napján 15 és 20 óra között Balatonfüreden rendezik meg a GROW Aftert, azaz Európa legjobb olaszrizlingjeinek sétakóstolóját, ahol az érdeklődők több mint 50 magyar, horvát, szlovák és szerb pincészet borait kóstolhatják meg.

Minden régió, ahol terem – legyen az például Szlavónia, Szerémség vagy épp a Balaton – az olaszrizling az egyedi stílus és terroir kifejeződése. Közép-Európában ez a fajta szőlő mindenütt jelen van, de talán kevesebb figyelmet kap, mint nagyobb hírnevű világfajta társai. Ugyanakkor évszázadok óta műveljük ezeken a tájakon, nem véletlenül, megbízható és kiemelkedő minőségre képes – írta a Magyar Mezőgazdaság.

A GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling borokat gyűjti össze egész Közép-Európából. A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek.

Kilenc országból érkeznek borok

A házigazda magyar borok mellett cseh, szlovák, osztrák, szlovén, olasz, horvát, szerb és észak-macedón borokat is neveztek.

Az olaszrizling-borverseny idén májusban a Balatonra költözik, aminek köszönhetően a kísérőrendezvények között ott találjuk a GROW Aftert is. A borverseny után ugyanis több mint 50 közép-európai borászat mutatja be a nagyközönségnek is olaszrizlingjeit. A Balatonfüred Kongresszusi Központ egyedülálló és nemrég díjazott épületében május 31-én délután várják a borkedvelőket, ezen a programon adják át a borverseny díjait is.

A zsűrinek nem lesz könnyű dolga, hat kategóriában háromszáznál is több bort kell majd megkóstolniuk, mielőtt kiderül, kik is a nagydíjasok, kik nyerik a legcsillogóbb érmeket.

Kapcsolódó
Szekszárdi és villányi sikerek a Nébih borversenyén
A Nébih a Szupermenta terméktesztjén ezúttal kékfrankos száraz vörösborokat vizsgált és még egy borversenyt is rendezett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik