Otthon készült

Világbajnoki aranyat nyert egy balatoni bor

pixabay
pixabay
A sauvignon blanc több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a balatoni borvidéken.

A világ minden pontjáról küldtek mintákat a pincészetek az Ausztriában rendezett fajta világbajnokságra, a Concours Mondial de Sauvignon borversenyre, ahol idén rekordszámú 1285 mintát kóstoltak az ítészek, írta a Sonline.

A balatonlellei Bujdosó Pincészet sauvignon blanc bora aranyérmes lett a versenyen.

Maximum száz pontot kaphatott egy tétel és aranyminősítést csak a legjobbaknak járt, kilencven pont felett. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy egy dél-balatoni szőlőterületről származó bor egyedüli magyarként kiérdemelte az aranyérmet

– mondta a portálnak ifj. Bujdosó Ferenc, borász.

A borverseny jelenleg a világ legnagyobb Sauvignon blanc-nak szentelt versenye. A Concours Mondial du Sauvignon, amelyet 2010-ben hoztak létre Bordeaux-ban a Concours Mondial de Bruxelles égisze alatt a szőlőfajta zászlóshajója lett. Különlegessége, hogy a kóstolóra minden évben más régióban kerül sor, idén hat év után tért vissza a verseny Európába, a Stájerországban tartott eseménnyel.

A sauvignon blanc több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a balatoni borvidéken, hiszen a balatonboglári Állami Gazdaságban telepítették először a fajtát Magyarországon a nyolcvanas években.

A Bujdosó Pincészetnél a gondos munkának megvan az eredménye, hiszen nem csak a fajta világbajnokságon, de a 25. Vinagoráról is aranyérmeket hoztak el, ott a vörösborok vitték a prímet.

Kapcsolódó
Bor és szóda, a hungarikum koktél
A fröccs 2015-ben lett hungarikum, autentikus magyar ital, mely többször ingázott a népszerűségi listán, de ma ismét reneszánszát éli.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik