Otthon készült

Bor és szóda, a hungarikum koktél

MTI/Bíró István
MTI/Bíró István
A fröccs a mindennapok itala, kerti munkához a hosszúlépés vagy viceházmester illik, a komolyabb esti beszélgetésekhez, partikhoz pedig a nagyfröccs vagy a házmester. Egy borszakírót kérdeztünk arról, hogyan kavarog manapság a borban a szóda.

A fröccs történetét nagyjából már mindenki ismeri. A hagyomány szerint 1842. október 5-én Fáy András fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. Jedlik állítólag ekkor mutatta be a borba spriccelt szódavizet, amit előszőr spriccernek is nevezett el. Ezt a szót azonban Vörösmarty túl németesnek találta és helyette alkotta meg a fröccs szót.

Azt, hogy a történetben mennyi az igazság, nem tudhatjuk, az viszont biztos, hogy a fröccs, egy autentikus magyar ital, mely 2015-ben került be hungarikumok sorába, de többször ingázott a népszerűségi listán. A kilencvenes években lehetett talán a mélyponton a fröccs-fogyasztás, ami köszönhető többek között a sokkal erősebb sörös lobbinak, egy generációváltásnak és a borhamisítások időszaka sem tett jót a bor-szóda koktélnak. A fröccsözés jelenleg reneszánszát éli, a fiatalok körében is egyre népszerűbb ital.

Fortepan / Fortepan

A fröccs helyzetéről, múltjáról és jelenéről egy borszakírót kérdeztünk, aki több tucat boros témájú könyv szerzője, író és újságíró. Dlusztus Imre szerint a fröccs időről időre megújul, tehát reneszánszát éli, csak épp áttevődtek a hangsúlyok a sörre. Ennek számos oka van. Az egyik, hogy általában súlyos gond van a borkultúránkkal, mert nagyon alacsony szinten van a borismeret, és az edukációs térben (iskola, szakképzés, közbeszéd, sajtó) nincs elegendő szakismeret.

A másik ok, hogy kikopott két fröccsivó generáció. A hetvenes években egy rendes szaki hazafelé behörpintett három-négy nagyfröccsöt a kollégákkal. Ez a szokás nagyjából a kilencvenes évekig tartotta magát, a szakik kimasíroztak a temetőbe, a talponállókat pedig felváltották a műkörömépítők. A harmadik ok, hogy a sörös lobbi jóval tőkeerősebb, nincs reklámblokk a tévében sör nélkül. Végül a nemzeti bormarketing a rendszerváltás óta épp olyan, mint a saját farkát üldöző kutya

– emelte ki a borszakíró, aki beszélt arról is, hogy a fröccs fogyasztása nagyjából az egykori monarchia területén ismert, kicsit talán átlóg Bajorországba.

Fortepan / Faragó György

Mi nagyon bölcsen a fogyasztóra bízzuk a keverési arányt és az űrmértéket, a déli népek viszont belekomponálják a csendes borba a széndioxidot. A frizzante is fröccs, nem igaz?

– tette hozzá mosolyogva.

Fröccs fajták

– Kisfröccs, rövidlépés vagy fütty: 1 dl bor + 1 dl szóda
– Nagyfröccs, hajtás vagy húzás: 2 dl bor + 1 dl szóda
– Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
– Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
– Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
– Háziúr, bivalycsók: 4 dl bor + 1 dl szóda
– Lakófröccs, sportfröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda
– Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
– Mafla, Lámpás: 1/2 l bor + 1/2 dl szóda
– Csatos: 1 l bor + 1/2 l szóda
– Lámpás: 1,5 l bor + 1/2 l szóda
– Újházi fröccs: bor + kovászos uborka leve
– Kaszás fröccs: 7 dl bor + 3 dl szóda
– Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda,
– Színészfröccs: 2 dl szóda, az is langyosan
– Góré-fröccs: 1 vagy 2 dl kispohár borhoz csak annyi szóda, amennyi még a pohárban elfér
– Magyar-angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
– Sóher fröccs, távolugrás: 1 dl bor “ízesítőnek” + 9 dl szóda
– Hármasugrás: 1 dl bor + 5 dl szóda
– Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő

Egy időben gyakran elhangzott a „fröccsnek jó lesz” mondat, ami egy célzás arra, hogy a gyengébb borokat isszák fröccsnek.

Igen, valóban létezett, létezik a „fröccsnek jó lesz” elképzelés, amiből az alacsony ivókultúrán túl az is kiderül, hogy a szóda képes megemelni a bort. Érdemes megvizsgálni egy szörpöt, hogy mit mutat vízzel, majd szódával. A pezsgőben a nyomás 4 bárnál kezdődik, a szódát 4-6 bár nyomással készítik, és ahogy a csendesbor átalakul a pezsgős palackban, úgy a sima csapvíz is új életet kezd szódaként. Ennek hozzáadásával akár még javulhat is a gyengécske bor

És akkor öntsünk tiszta vizet… szódát a pohárba… milyen bor is legyen benne?

Egyértelműen a lazább szerkezetű, semleges borok alkalmasak fröccs készítésére. Az olaszrizling jó választás, de a rajnai már nem, mivel sűrűbb szerkezetű és fajtajellegesen „petrós”, azaz benzinszagú. A furmint, a kéknyelű, a szürkebarát vagy a hárslevelű általában nem alkalmas fröccsnek, mindegyik nemesebb ital annál. A juhfark a tökéletes ellenfele a szódának, meg ne próbáljuk, ha csak nem elriasztás céljából. Kifejezetten jó fröccsnek az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a leányka, a sárfehér vagy a kövidinka. A legtöbb rozéborunknak jól áll a szóda, ez a legegészségesebb szomjoltó

– kaptuk meg az iránymutatást.

hungaricum.hu

Viszont e sorok írója többször járt kedves sváb barátjának a falujában, Györkönyben, ahol még a kis benzinkúton is zweigelt vörös szőlőből készült helyi borból mérték a fröccsöt, fele-fele arányban.

Valóban sváb szokás a vörös fröccs. A zweigelt jó választás, ilyen lehet még a portugieser és a lazább kékfrankos. Utóbbiból készülnek nagy, koncentrált nedűk is, ezeket kár lenne szódázni, de a kisebb igényű kékfrankosok jóban vannak a széndioxiddal. Sopronban még ma is, ha fröccsöt kérünk, vörösborból kapjuk, külön kell hangsúlyozni, ha fehér borosra gondoltunk

– így a borszakíró, akitől megkérdeztük, hogy mi az ő kedvenc fröccse.

Én gyerekkorom óta iszom fröccsöt, mivel egy kocsmában nőttem fel. Ma a hűtőben mindig van könnyű fehérbor vagy rozé, no meg szóda, így a mindennapok része a fröccs. Itthon írok és szerkesztek, ez a munkaitalom. A kedvenc fajtám borban és fröccsben is a kövidinka.

Kapcsolódó
Mivel csúszik jobban a kisfröccs: ásványvízzel vagy szódával?
Szóda, szíkvíz, ásványvíz, nem ugyanaz? Nem. Több okból is érdemes megfontolnunk, melyikkel dobjuk fel a nyári italunkat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik