Virágzó vidékünk

Kottából nótázhatnak a borivók a Györkönyi Pincefaluban

Dalszövegek is lesznek a bordal sétányon.

A mintegy 1000 fő lélekszámú Györköny Tolna megyében, a Duna partjától közel 10 km-re terül el. A falu a Tolnai borvidék tagja, egyben a Tolnai Borút egyik állomása is. A dimbes-dombos táj, a girbe-gurba utcák, a györkönyi halastó is csalogató, a pincehegy – vagy közismertebb nevén: pincefalu – pedig rátesz még egy lapáttal a látnivalókra.

Fotó: MTVA – Jászai Csaba

A Györkönyi Pincefaluban több mint 300 présház található sok-sok kis utcára tagolva, árnyas fákkal körbevéve. Az elmúlt évtizedben az egyedülálló hangulatot felismerve több gazda tette rendbe a présházát és annak környezetét, és az általuk készített borok minőségére is egyre jobban odafigyelnek.

Világörökségi jelkép az emeletes pincesor
Minden évszakban üdítő látványt nyújt a környék.

Most nagy az öröm a faluban: 97 millió forintot nyert Györköny a pincefalu felújítására – írja teol.hu.

A szomszéd fűje mindig zöldebb elv nagyon szerencsésen működött, mindenki igyekszik pincéjét, présházát, annak környezetét szebbé tenni, korszerűsíteni. Az elmúlt években pályáztak és nyertek magánszemélyek, vállalkozók, valamint a Györkönyi Pincehegyért Egyesület is – mondta a portálnak Braun Zoltán polgármester.

Az elnyert pályázati forrásból 3 területen terveznek fejlesztést

  • A főtéren szeretnék felújítani az amfiteátrumszerű szabadtéri színpadot, a bordal sétányt pedig bazaltkővel burkolnák le.
  • A pincehegy gerincén végigfutó sétányon kihelyeznek dalszövegeket, kottákat és egyedi hangszereket. Kottatartóként pinceszellőzőre hasonlító építmények szolgálnak, amelyek térvilágítást rejtenek majd magukban.
  • A harmadik elem egy pincelabirintus kiépítés. Az önkormányzat tulajdonában lévő három, negyvenméteres pincében interaktív kiállítótér is helyet kap, ahol a magyarországi pincefalvakat is megismerhetik a látogatók.
Fotó: Facebook/Györköny

Kiemelt kép: Facebook/Györköny

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik