Otthon készült

Két magyar pincészet a világ legjobbjai között

pixabay
pixabay
A tokaji Szepsy Pincészet a 35., a szintén tokaji Disznókő a 45. helyen végzett.

A brit World’s Best Vineyards ebben az évben is megválasztotta a világ legjobb borászatait. A 2019-ben alapított díj történetében először fordult elő, hogy két magyar borászat is bekerült a top 50-be.

Az öt kontinenst felölelő 100-as listát – amely a legjobb borturisztikai célpontokat rangsorolja – a világ több mint 500 vezető borászati és utazási szakértője segítségével állították össze többek között Master of Wine-ok, sommelier-k, borszakírók, borkereskedők részvételével.

A világ legjobbja, azaz az első helyezett az argentínai, mendozai Catena Zapata lett 2023-ban.

Magyar borászat először 2021-ben került fel a listára. A tokaji Szepsy Pincészet akkor a 62. helyen debütált. 2022-ben a szakemberek értékelése alapján nem került be magyar a legjobb 100 közé. 2023-ban a tokaji Szepsy Pincészet a 35., a szintén tokaji Disznókő pedig a 45. helyen végzett.

Szepsy Pincészet

Vezetője Szepsy István az ország egyik legismertebb borásza, a Tokaji Borvidék meghatározó arca, 2001-ben az Év bortermelője, 2009-ben pedig a Borászok borásza. A család tulajdonában lévő területek közül jelenleg 52 hektár van művelés alatt többek között Mád, Rátka, Tállya, Mezőzombor legismertebb és kitűnő adottságú dűlőiben. A furmint meghatározó jelentőségű a birtokon. Palackozott boraik mintegy harmada aszú és szamorodni.

Disznókő szőlőbirtok

A Disznókő Szőlőbirtok francia tulajdonú pincészet a Tokaji borvidék délnyugati kapujában, Mád, Tarcal és Mezőzombor határában. 2005-ben Az év pincészetévé választották. Nevét a birtokon található Disznókő szikláról kapta, amelynek formája vaddisznóra emlékeztet. Jellemző boraik: száraz furmint, szamorodni, késői szüretelésű furmint, aszúborok, esszenciák.

Kapcsolódó
A Nébih tesztjén is bizonyítottak a tokaji aszúk
Az összehasonlító vizsgálatba 17, széles körben elérhető ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbor került be.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik