Virágzó vidékünk

Húsz éve világörökség Magyarország legismertebb borvidéke

mti/balázs attila
mti/balázs attila
Az UNESCO 2002-ben vette fel a Tokaji borvidéket, mint kultúrtájat a világörökségi listára.

Immár húsz éve, hogy a “Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” 27 településével felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára, ami nem csoda, hiszen több mint 3000 pince és pincerendszer, egyedi és gazdag természeti, épített és szellemi örökség értékhordozója.

Kapcsolódó
Világörökségi jelkép az emeletes pincesor
Minden évszakban üdítő látványt nyújt a környék.

A borrégió folyamatos megújulásának, fejlődésének része többek között az idén először megvalósult Tokaj-hegyaljai Nyár elnevezésű rendezvénysorozat is, amely összefogja a térség összes, kora nyártól késő őszig tartó eseményeit.

Évezredes összetartozás

A terület 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította, azaz olyan termőhellyé, amelynek termékei megkülönböztetett védelemre érdemesek. Szőlőkultúrája, földtörténeti öröksége, különleges mikroklímája, az aszúsodást előidéző nemes penész, maga, a tokaji aszú, és persze az itt élők sajátos borkészítési eljárása és érlelése, a természet és az ember együttes alkotása.

mti/balázs attila

A táj és az ember évszázados kapcsolatrendszere ma is tovább él, ez teszi a világon egyedülállóvá a térséget. Mindezeknek köszönhetően az UNESCO Világörökség Bizottsága a Tokaji történelmi borvidéket 2002-ben mint kultúrtájat vette fel a világörökségi listára.

A Tokaji borvidék együtt ünnepli a 20 évet

A jubileumi évforduló alkalmából 2022. szeptember 23-án egésznapos szakmai konferenciával, esti koncertekkel és borkóstolókkal várják az érdeklődőket Tokaj városában, a Tokaji Borvidék Emlékparkba.

A 27 településből álló Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéknek gazdag az építészeti, természeti, szőlész-borászati, régészeti és néprajzi öröksége. Ezek testesítik meg azokat a régióra jellemző sajátosságokat, amik alapján elnyertük a világörökségi kultúrtáj rangját. Ezek olyan értékek, amelyek a megtisztelő cím nemzetközi elbírálásakor a szigorú külföldi szakemberek számára is nyilvánvalóak voltak. Alapos okunk van tehát arra, hogy ezt a kultúrtájat fenntartsuk, megvédjük. Tőlünk ez olyan léptékváltást követel meg a fejlesztések során és mindennapi tevékenységünkben, amelynek fókusza a borvidék egysége

– tette hozzá az esemény kapcsán Wáberer György, a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos.

Tokaj-hegyaljai Nyár

Idén először alakult át a Tokaj-Zemplén régió kora nyártól a szüreti időszak végéig tartó rendezvénysorozatok otthonává, ahol a könnyűzenei és kulturális események mellett, a helyi gasztronómia és a természetjárás is fókuszba került.

Ezzel a térség az eddig megszokott és új nyári rendezvények igazi tűzfészkévé nőtte ki magát, rögtön az első évben. A számtalan lehetőséget a szervezők az eseménysorozat új honlapján tették elérhetővé, így az érdeklődők egy helyen tájékozódhatnak a sokszínű programok között.

Kapcsolódó
Kukucskáló manószemek épülnek a tokaji borvidék lankáin
A finom borok mellett építészeti kuriózum is készül a Sauska Borászatban.
Olvasói sztorik