Virágzó vidékünk

Gasztrokultúra Tokaj-Hegyalján: “Bor, mámor…, Bénye”

Idén is megrendezik Erdőbénye közkedvelt gasztrokulturális rendezvényét.

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

Bár pontos statisztikai számok ezt nem bizonyítják, a hazai viszonylatot tekintve valószínűleg Tokaj-Hegyalja egyik ékkövének számító településén, Erdőbényén a legmagasabb az egy főre jutó borászatok száma.

A falu borászai kevés kivételtől eltekintve „gyüttmentek”, közülük többen is kétlaki életet élnek, többen Budapestről ingáznak akár hetente többször is.

Hogy mi lehet az, ami számukra annyira különleges varázserővel bír ebben a településben, hogy időt s pénzt nem sajnálva autóznak hosszú órákon át?! A Bor, mámor… Bénye gasztrokulturális rendezvényen erre könnyen fény derül.

A szinte zsáktelepülésként számon tartott falut körülöleli a természet: hegyek, meredek szőlőskertek határolják, a településen tapintani lehet a nyugalmat.

Hosszú órák tűnnek csupán perceknek, miközben az ember egy pohár furminttal a kezében elnyújtózik egy kényelmes függőágyban vagy pokrócon. Nagyjából ez a varázslatos élmény biztosítja a Bor, mámor… Bénye origóját; amelyet számos program és gasztrokiállító tesz teljessé.

Sokszínű programkínálat

A négynapossá dagadó eseményen a falu borászatai nyitott ajtóval várják a közönséget, akik könnyen megtalálhatják a leginkább kedvükre valót az egyes pincék válogatott tételei közül.

  • Csütörtökön a borokon túl dűlőtúra, ázsiai borvacsora, grillparty és moldvai népzene várja a korán érkezőket.
  • Pénteken többek között tematikus hárslevelűkóstolóval, pincelabirintusos bortúrával, presszópunkkal, pajzán mesékkel folytatódik a programkínálat; amelyet 17 órától koncertek egészítenek ki.
  • Szombaton több borászat is készül pezsgős reggelivel, majd irány a wartburgos dűlőtúra, építészeti séta, aszúkóstoló vagy egy muzeális borkóstoló, esetleg irodalmi felolvasás, kádárbemutató, élményfestés mindazok számára, akik szívesebben maradnának a kerteken belül. A gazdag programkavalkádban a borászatok nem feledkeznek el a legkisebbekről sem: számos gyerekjáték, meseelőadás köti le a még nem borozó közönséget.
  • Vasárnap hagyományosan borvásárral zárják a pincészetek a rendezvényt.

A kulináris élményeket többségében környékbeli gasztrósok biztosítják: nyitva tart a Kúria Bisztró, érkezik az Anyukám Mondta, Miskolcról A Leves és a Borsod Burger, lesznek Hegyaljai Tapaszok; specialty kávéval készül a miskolci Jam, a Bab és Víz, valamint az egri Kappu – illetve számos pince saját házikoszttal látja vendégül a nagyérdeműt.

Kapcsolódó
Német kastély rejti a világ legnagyobb boroshordóját
Építéséhez százharminc tölgyet vágtak ki.
Olvasói sztorik