Virágzó vidékünk

Régi fényében ragyog a nádasdladányi kastély

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi
A Fejér megyei Nádasdladányban átadták a közel kétmilliárd forintból megújult Nádasdy-kastélyt, amely 38 év után kapta vissza régi fényét.

A fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,723 milliárd forint uniós és 212 millió forint hazai forrás felhasználásával, 1,935 milliárdból valósult meg.

A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. Ezeken túl a pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgálótereket alakítottak ki.

MTI/Bruzák Noémi

Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portréfestmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállt Magyarország legszebb ősgalériája. A portrékon szereplő családtagok az izgalmas élettörténetüket önmaguk mesélik el animációs filmen.

MTI/Bruzák Noémi

Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.

MTI/Bruzák Noémi

A megújult kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava, amelyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat.

MTI/Bruzák Noémi

A historizmus korának romantikus stílusú nádasdladányi kastélyát 1873-tól az 1900-as évek elejéig építtette a Nádasdy-család. Belső helyiségei közül kiemelkedőn szép a faragott bútorzatú könyvtárszoba, s a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékes Ősök csarnoka.

MTI/Bruzák Noémi

A kastély és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi kert 1945-ig volt az építtető nemesi család birtokában. Akkor államosították, és 45 évig különböző funkcióknak adott otthont. Az épületegyüttes és a park 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe, az azt követő évben elkészült a hasznosítási programterv, majd megkezdődött a felújítás, amelyre korábban 1,5 milliárd forintot költöttek.

Kapcsolódó
Elherdált örökségünk részei a megcsúfolt kastélyok
Műemlék épületek, melyeket alaposan kikezdett az idő vasfoga.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik