Otthon készült

Ma van a Tokaji aszú nemzetközi napja

pixabay/ kaboompics
pixabay/ kaboompics
A jó bornak nem kell cégér, tartja a közmondás, mégis fontos, hogy minél többen megismerjék a nemzeti kincsünket.

Az idén 5. éve, hogy nemzetközi rangot kiérdemelve december 10-én tartjuk  “Tokaji Aszú” napot, vagyis ezen a napon ünnepeljük a királyok borát, a borok királyát. Az alábbiakban a Wkipédia segítségével összeválogattunk néhány különlegességet erről a csodanedüről.

Kapcsolódó
Már fogyasztani is presztízs a Tokaji Esszenciát
Amerikában kristálykanálon szolgálnak fel belőle néhány cseppet.

Érdekességek a Tokaji aszúról

  • A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaji borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb.
  • A legenda szerint az aszúbor készítését Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később erdőbényei prédikátor találta föl, aki a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első aszúbort, és azzal mint húsvéti borral lepte meg úrnőjét.
  • Az aszúsodást, más néven a nemesrothadást megfelelő időjárás esetén a Botrytis cinerea penészgomba idézi elő.  Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret.
  •  Az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony aszút áztattak egy gönci hordó borban (3,4,5,6 puttonyos).
  • Egy puttony (28-30 liter) aszúszemből mindössze 1-1,5 liter tokaji esszencia lesz. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.
  • A bortörvény előtt az aszúborokat minimum annyi évig kellett érlelni, ahány puttonyos volt, így azok 3-6 év késéssel kerültek forgalomba. A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 18 hónapig fahordóban. Manapság nem puttonnyal és gönci hordóval mérik, de az eljárás ugyanaz.
  • Az aszút a sokszor több száz méteres, riolittufába vájt pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik.

Pixabay/ szarvaszol

  • A legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád, Erdőbénye, Bodrogkeresztúr, Sárospatak és Tállya községek környékén készítik.
  • Még az aszúnál is különlegesebb a Tokaji Esszencia (más néven Nektár, vagy natúresszencia), mely egy igen sűrű, az aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedűt jelent. Ez a bornak is nehezen nevezhető, rendkívül édes és sűrű, szirup-szerű folyadék csak nagyon alacsony alkoholtartalommal bír (4% alatt de gyakran csak 1,5-2%) és ritkaságánál fogva rendkívül drága. Egyes éttermekben kristálykanálban kínálják fogyasztásra.
Kapcsolódó
Már fogyasztani is presztízs a Tokaji Esszenciát
Amerikában kristálykanálon szolgálnak fel belőle néhány cseppet.

A diningguide ajánlásában az aszú mellé kiemelten jó a liba- és kacsamáj. Egy karakteres borhoz karakteres sajt dukál: a kéksajtokat szokták elsőként említeni, legyen az Rokfort, gorgonzola vagy Bleu d’Auvergne.

Az érettség is lehet közös a sajtban és az aszúban; szokatlanabb, épp ezért izgalmas párt alkothat érett kemény sajtokkal is. És az elmaradhatatlan édes párosítások: a gesztenyés és diós süteményekhez klasszikus választás az aszú, viszont az olyan savas gyümölcsök, mint a birsalma, az alma, valamint a citrusfélék egészen más jegyeit emelik ki az aszúnak.

Az idén is nagyszerű programmal várják az érdeklődőket és aszúkedvelőket Tokajban.

Kapcsolódó
A szerzetesek nélkül ma teljesen másként tekintenénk a sörre és borra
Az apátsági sörfőzdék és borászatok nem csak újítottak, de kitűnő minőségű termékeket is készítettek, sőt, ugyanezt teszik ma is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik