Virágzó vidékünk

Eladó az álmodozók paradicsoma a Mátrában

bardóczy-kastély
bardóczy-kastély
A történelmi Barkóczy-kastély befektetésnek is kiváló lehet.

Képzeljünk el egy helyet, ahol a történelem és a természet találkozik, egy helyet, ahol a múlt meséje és a jövő lehetőségei kéz a kézben járnak. Ez a Barkóczy-kastély, amely nemcsak egy ingatlan, hanem egy életre szóló élmény és egy kivételes befektetési lehetőség egyben.

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található területen a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi. A 19. század végén épített impozáns 800 négyzetméteres épület és a hozzá tartozó több mint 10 ezer négyzetméteres ősfás birtok számos történelmi esemény tanúja volt, ma pedig meghitt esküvői szertartások és fotózások kedvelt helyszíne.

Jelenlegi tulajdonosai négy évvel ezelőtt gondos felújításba kezdtek, hogy visszaadják eredeti fényét. Bizonyos üzleti szempontból kulcsrakész ingatlan számos lehetőséget rejt magában, legyen szó rendezvényekről, borászati, esetleg vendéglátóipari hasznosításról, és akár egészségügyi, exkluzív szálloda vagy többgenerációs családi birtokként is működtethető.

bardóczy-kastély

A Barkóczy-kastély gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Az épületet az 1890-es években Barkóczy báró építette, és azóta számos funkciót töltött be. A tulajdonosok, Kozma Klaudia és férje Szabolcs jelentős felújítási munkálatokat végeztek az épületen. Lecserélték részben a külső nyílászárókat, és teljeskörűen felújították a tetőszerkezetet, megőrizve a báró által eredetileg Erdélyből, szekérrel hozatott gerendaméretet. A belső falakon dizájn vakolatverést is alkalmaztak, ami különleges atmoszférát kölcsönöz a belső tereknek.

Természetközeli, rendezvény- és esküvői helyszínhez, illetve fotózáshoz ideális romkastélyt kerestünk, és azonnal beleszerettünk a főútról nyíló impozáns bejáratba és a gyönyörű környezetbe. A kastély körül található, állattartásra alkalmas tanya is vonzó volt a számunkra. Az épület különleges elemei, mint a kastély oldalán található dísztéglákba vésett nevek és a gyermekotthon egyéb emlékei továbberősítették a hely varázsát

– avat be a részletekbe Kozma Klaudia, a Barkóczy kastély egyik tulajdonosa.

A felújítás során, a környékbeli mesterekkel szorosan együttműködve, igyekeztünk megőrizni az eredeti elemeket, mint például a tetőgerendákat, illetve a vakolat egyes részeit, a bálteremben több évtizeddel ezelőtt lefektetett lenyűgöző padlózatot és egyes emeleti szobákban található 19. századi faparkettát, illetve kandallót. A falak leverésekor a 20. század közepén befalazott, eredeti ajtónyílásokat és egy alagutat is felfedeztünk, utóbbit még nem sikerült teljesen feltárni. Az épület hangulata így egészen különleges maradt és a jelenlegi állapotában azonnal hasznosítható

– teszi hozzá Klaudia férje, Szabolcs, a nem mindennapi méretekkel rendelkező ingatlan másik tulajdonosa.

Egyedülálló környezet és varázslatos kert

A házaspár gondoskodott a kastély körüli kertről is, így ismét egy varázslatos park veszi körül az épületet. A páratlan panoráma és a Kálvária dombon, az egykori templom helyén kialakított kegyhelyen álló több mint 130 éves fakereszt teremt exkluzív hangulatot. A festői környezet és a történelmi hangulat pazar hátteret kínálnak bármilyen rendezvényhez.

Az ingatlan elhelyezkedése is különleges: mindössze 30 percre található az egri borvidéktől és a Mátrafüredi látnivalóktól. Mindkét irányban gyönyörű, kacskaringós, erdőkkel szegélyezett út kínál meghitt utazási élményt. Eger felé haladva a borvidék teljes panorámája a látogatók elé tárul, míg Mátrafüred felé a Cserhát és a Bükk-vidék között 900 ezer négyzetméteren elterülő, vulkanikus eredetű Mátra látványos hegyvonulatain cseres-tölgyes, gyertyános-tölgyes, valamint bükkerdők terülnek el.

A Kálvária dombról lenyűgöző kilátás nyílik a Mátrára. A látvány és a természet közelsége ideális helyszínt biztosítanak a különböző rendezvényekhez. A kertrendezés során igyekeztünk megőrizni annak eredeti varázsát, és örömmel látjuk, hogy a vendégek is értékelik a hely egyedi atmoszféráját

– emeli ki Klaudia.

Kastély egy nagyobb családi ház áráért

A felújítandó Barkóczy-kastély ezernyi lehetőséget kínál a vízióval rendelkező, komoly érdeklődők számára. Évek óta esküvői és rendezvényhelyszínként üzemel, de a jövőbeli tulajdonos igényei szerint akár magánklinikává, szállodává, oktatási központtá, nyugdíjasotthonná vagy akár többgenerációs családi birtokká is átalakíthatják.

A vízzel és árammal ellátott épület jelen állapotában kávézóként, étteremként, illetve borbárként születhet újjá. A kastély nem áll műemléki védelem alatt, és a helyiek támogatják a rekonstrukcióját, ami megkönnyíti a további felújítást és az átalakítást.

Az épület alatt található 260 négyzetméteres pince számos új funkció kialakítását teszi lehetővé, például borospinceként vagy wellnessközpontként is hasznosítható. A kastély mellett egy modern, négy évszakos faház található, ami két éven át volt az otthonunk. A helyiek támogatása rendkívül fontos számunkra. A közösség együttműködése és a helyi munkaerő bevonása nagy segítség volt a felújítás során. Mi a gyermekeink és a férjemnek a kanadai gyökerei miatt vagyunk kénytelenek megválni tőle, de reméljük, hogy a következő tulajdonosnak köszönhetően a Barkóczy-kastély hamarosan újra a régi fényében tündökölhet

– zárta gondolatait Klaudia.

A Mátra szívében elhelyezkedő Barkóczy-kastély nem csupán egy ingatlan, hanem egy történelmi emlék, ami egy nagyobb családi ház áráért várja új tulajdonosát, aki továbbviszi a történelmét, és újra életet lehel a falai közé.

Kapcsolódó
30 millió euróért adnák el ezt a dunántúli kastélyt
Hasonlóan magas összegre a magyarországi lakóingatlanok piacán eddig nem volt példa.
Olvasói sztorik