Virágzó vidékünk

Balzsam a léleknek a Káli-medence bájos falucskája

amberg anna
amberg anna
Kővágóörs kanyargós utcáin díszes házak – köztük műemlék népi lakóházak - sorakoznak, a kertek aljában kutakkal, forrásokkal.

Kővágóörs, Kékkút, Salföld, Mindszentkálla, Balatonhenye, Szentbékkálla, Köveskál, Monoszló. Ha e települések nevét halljuk, óhatatlanul a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legszebb része, a Káli-medence jut az eszünkbe.

A Káli-medence csodálatos tájairól és látványosságairól több alkalommal írtunk a Sokszínű vidéken. Ezúttal Amberg Anna segítségével képzeletbeli utazást kínálunk olvasóinknak Kővágóörsön, a legutóbbi – 2023-as – adatok szerint alig 600 fős lélekszámú faluban.

amberg anna

A Keszthelyen élő hölgy a Balaton szerelmese, gyönyörű felvételein gyakran mutatja meg a magyar tenger és környezetének szépségeit: többször barangolt már a Káli-medence déli kapujaként is emlegetett Kővágóörsön, és most képeivel tökéletesen visszaadja a bájos falucska hangulatát.

A település kivételes táji környezetben, egyedülálló kőtenger és őstölgyes erdő ölelésében maga a nyugalom szigete. Kanyargós utcáin díszes házak – köztük műemlék népi lakóházak – sorakoznak, a kertek aljában kutakkal, forrásokkal.

amberg anna

Az 1970-es évek közepétől számos művész és a tájat megszerető városi értelmiségi vásárolt házat a faluban. Feléledt a tradicionális nádazó mesterség, új házak is épültek. Az épületek zöme ma igényesen felújított, leginkább rusztikus stílusú, némelyik modernebb köntösbe „öltöztetve”.

Amberg Anna fotóit nézegetve az emberfia alighanem beírja bakancslistás kívánságai közé Kővágóörs nevét, mert ezt személyesen is látni kell.

A képre kattintva galéria nyílik.

Galéria
amberg anna
Kapcsolódó
Misztikus hajnali csodát örökítettek meg a Káli-medencében
Amikor a mediterrán ősz csókol homlokon...
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik