Virágzó vidékünk

Indiai lótuszok nyílnak a nógrádi horgászparadicsomban

Facebook / Maconkai-víztározó és tórendszere
Facebook / Maconkai-víztározó és tórendszere
A rekordfogásokról ismert horgászvíz mostantól a botanika iránt érdeklődők számára is különleges csemegékkel szolgál.

Számos ritkaság honosodott meg Maconkán – írta a Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület.

A Mátra előterében húzódó Maconkai-víztározó és tórendszere az elmúlt két évtizedben a természetközeli, családbarát horgászturizmus és a minőségi versenysport fellegvára lett. Magyarország egyik legnépszerűbb halastava számos kitüntető cím és versenycsúcs birtokosa. A tónál történt rekordfogásokról a Sokszínű vidék évek óta rendszeresen beszámol.

Az idén sikeresen megvalósult több elemű tófejlesztési beruházás „járulékos elemeként” született meg az a kis vízterület, amely az V. és VI. tórészlet zsilipjeit köti össze. A tenyérnyi tavacska biztosítja az Élmény-tó állandó vízszintjét, és a tavon a horgászat lehetőségét.

Maconkán egy olyan dísztavat akartak kialakítani, amely különleges növények látványával is gyönyörködtetheti a látogatókat. Kugli József segítségével az ötlet megvalósult, így mára már több, mint 20 fajta gyönyörű vízinövény alkotja a sokszínű életközösséget.

Galéria
Facebook / Maconkai-víztározó és tórendszere

A betelepített lótuszok közül minden értelemben kiemelkedik a hazánkban leginkább botanikus keretekben megcsodálható indiai lótusz, melynek első maconkai virága július végén nyílt ki.

Az indiai lótusz Délkelet Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos növényfaj, Magyarországon a 19. század második felében próbálkoztak először szabadföldi megtelepítésével. Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Botanikus Kertjében az 1950-es évektől él. Az egzotikus növény az iszapba visszahúzódott gyöktörzseinek köszönhetően akár a vastag jégpáncél alatt is képes áttelelni.

A lótusz az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe, virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma. A növényt Ázsia számos országában fogyasztják, Kínában és Indiában például süteménynek is feldolgozzák. Gyöktörzséből főzeléket készítenek, tejnedvét pedig gyógyászati célokra alkalmazzák

Kapcsolódó
Kiirtották az indiai lótuszt a Mártélyi Holt-Tiszából
Az indiai lótusz gyönyörű, de kárt okozhat a hazai élővilágban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik