Virágzó vidékünk

Parányi emlőscsalád életét mentették meg a természetvédők

Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ
Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ
Az erdei cickányok szoptatás idején szó szerint egész álló nap esznek.

Új védett emlősfaj került központunkba, méghozzá egy nagyon jópofa erdei cickány (Sorex araneus) család, akiket egy épületbontásnál találtak egy kis fészekben Cserszegtomajon, írta a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Szász Benedek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre juttatta el hozzánk az apróságokat, akiket két hét alatt sikeresen felneveltünk. Ez azért sem kis feladat, mert ezek az emlősök szoptatás idején testsúlyuk 150%-át fogyasztják el naponta, szilárd táplálékra átállva pedig úgy a 80%-át. Egész nap esznek szó szerint.

– részletezte a Sóstó Vadvédelmi Központ a mentés körülményeit és a parányi cickányok felnevelését, akik mostantól a Sóstó erdeiben cickánykodhatnak tovább.

Az erdei cickány kedveli a mocsaras, lápos területeket, a bokros, ligetes élőhely foltokat, szegélyeket, ahol folyamatosan talál rovartáplálékot. Általában a talajban, illetve avarban készített járatokban tartózkodik.

Évente 2-4 alkalommal fial, átlagosan 3-8 kölyköt. A kicsik igen hamar ivarérettekké válnak, hiszen élettartalmuk nagyon rövid, körülbelül 1,5 évig élnek.

Az avart és a gyepet átkutatva többnyire éjjel vadászik. Táplálékigénye magas, így a tartós éhezést nem bírja. Téli álmot nem alszik, télre gyakorta gazdasági épületekbe, istállókba húzódik be.

Az erdei cickány természetvédelmi oltalom alatt álló emlősfaj, természetvédelmi értéke 25.000 Forint.

Kapcsolódó
Halőrök mentik a Tisza árterében ragadt halakat
A Tisza-folyó árterületén mintegy tíz mázsa őshonos hal gyűlt össze.
Olvasói sztorik