Virágzó vidékünk

Szarvast fogtak a halőrök a népszerű nógrádi horgászvizen

Facebook/Maconkai-víztározó és tórendszere
Facebook/Maconkai-víztározó és tórendszere
Elvadult kutyák támadtak rá a dámbikára, akinek a fejére tekeredett bálamadzagok szinte teljesen elvették a látását, riadalmában pedig a tó vizébe ugrott.

A Mátra lábainál az elszaporodott nagyvad-állomány számos olyan jelenséget eredményezett, melyekre egyre inkább fel kell készülnünk. A megtelepedett farkasok mellett sok a kóbor, elvadult kutya is, melyek szintén vadásznak a gyenge vagy sérült egyedekre, írta Facebook oldalán a Maconkai-víztározó és tórendszere.

Július 3-án délután a halőrök arról kaptak értesítést, hogy egy szarvast döntöttek le éppen a Zagyva-mederben, az egyesített műtárgy (zsilip) alatt. Miután a kutyák el lettek zavarva, kiderült, hogy a fiatal, 3-4 éves dámbika a gyakorlatban vak volt a fejére tekeredett bálamadzagok tömege miatt, melyeket talán agancstisztogatás közben tekerhetett így magára

– osztották meg a nem mindennapi esetet a bejegyzésükben.

A dámszarvas a fejére tekeredett bálamadzagok miatt volt könnyű préda, de szerencsére jó helyre menekült.

Ezt követően viszont tovább szaladt egyenesen a Nyári kikötőig, ahol a helyfoglaló horgászok meglepetésére beugrott a vízbe és körbe-körbe úszni kezdett. Mintegy 30 percig tartott a mutatvány, majd az időközben kiérkezett helyi vadászok egy csónakkal utolérték, s lasszót dobtak a fejére és kivontatták a sólyára. Ezt követően a partra érkezéskor a lábait is sikerült összekötni, a sebei nem voltak súlyosak

– részletezték a különös mentés részleteit, és kiemelték, hogy a dámszarvast a látását korlátozó függeléktől megszabadították, és egy terepjáróval elszállították a feltételezett élőhelyére.

Maga az eset nem az első volt a tórendszer területén, s biztosan nem is az utolsó, ezért is fontos és közös érdek a halőrök állandó jelenléte.

Kapcsolódó
Csodás látvány a felhők alól Nógrád népszerű tava
A Maconkai-víztározóról készül fotók olyan különleges világot mutatnak meg, amit csak a légi felvételeknek köszönhetően láthatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik