Virágzó vidékünk

Csodás látvány a felhők alól Nógrád népszerű tava

Kővári József
Kővári József
A Maconkai-víztározóról készül fotók olyan különleges világot mutatnak meg, amit csak a légi felvételeknek köszönhetően láthatunk.

A Maconkai-víztározó a Mátra hegység lábánál terül el, Nógrád vármegye legnagyobb felületű állóvize, mely a Zagyva folyón létesült, Bátonyterenye-Maconka és Dorogháza határán.
Magát a víztározót az 1970-es években alakították ki a Zagyva folyó felduzzasztásával, azóta pedig népszerűsége egyre nő. Jelenleg, minden túlzás nélkül elmondható, hogy hazánk egyik legnépszerűbb horgászparadicsoma, nem csak a hazai, de a külföldi turisták és horgászat szerelmesei számára is.

Kővári József

Hazánk legnépszerűbb szabadidő- és halastava, számos kitüntető cím, elismerés, világ- és országos rekord, versenycsúcs birtokosa, nemzetközileg is ismert. Hírnevét többek között csodálatos környezetének, változatos szolgáltatásainak, valamint rekordfogásokban gazdag halállománynak köszönheti.

Élővilága rendkívül gazdag, mint a vízben, mint a víztározót körbeölelő szárazföldön. Egyik szembetűnő szépsége, a 2024-as Év Vadvirága kitüntető címet elnyerő fehér tündérrózsa, ami a nyári és a kora őszi időszakban a víz felszínét díszíti.

Kővári József

Kővári József 10 éve a fotózás szerelmese, és mintegy hat évvel ezelőtt kóstolt bele a drónfotózásba, ami szó szerint egy új világot nyitott meg előtte. A magasból pásztázni az alant elterülő táját, és megörökíteni annak szépségét nem mindennapi élményt nyújt neki és azoknak, akik a felvételeit figyelemmel kísérik. Hiszen a légi felvételek rendkívül figyelemfelkeltőek és látványosak.

Kővári József

József a Maconkai Sporthorgász Egyesületnél dolgozik másodállásban, feladata pedig egészen testhezálló, miszerint az általa készített felvételekkel valamit a megírt cikkekkel népszerűsíti a Maconkai-víztározó és tórendszerét.

A Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület, Nógrád vármegye legnagyobb civil közössége, több mint 2000 tagja van, és egyébként Magyarország leghíresebb horgászvize. Rengeteg versenyt, Európa kupát és világbajnokságot rendeztünk illetve rendezünk meg. Valamint nekünk van a legnagyobb édesvízi rekordlistánk Európában, ami most már 6322 horgász több mint 51 ezer /51911 db/ rekordfogását tartalmazza, ami egészen egyedülálló a világon is

– mutatta be Kővári József hazánk legkedveltebb horgászvizét a Sokszínű vidék megkeresésére.

Kővári József

Józsefet is magával ragadta a fagy és a víz találkozásából kialakult jégvilág, amit a magasból, drónja segítségével meg is örökített. A végeredmény, az elkészült fotók pedig olyan különleges világot mutatnak meg, amit csak a légi felvételeknek köszönhetően láthatunk.

A drónfotózás, a fotózásnak egy egészen különleges válfaja. Én azt mondom, hogy talán a legjobban időjárás függő. A fotózást megelőző napokban mindig nagy szél volt, vagy borult volt az idő, vagy valamilyen csapadék hullott, illetve ködös volt a levegő, amibe szintén nem érdemes reptetni a drónt. Amikor a felvételek készültek minden szempontból kedvező volt az időjárás, 0-2 fok körül volt a hőmérséklet, páramentes volt a levegő és szikrázó napsütés járta át a tájat, így fel lehetett küldeni a drónt

– részletezte a fotózás körülményeit.

Az alábbi galériában különleges fotók láthatóak a Maconkai-víztározóról.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Kővári József készítette.

Kapcsolódó
Hihetetlen közelségbe került a fotósokhoz a Tátra
A kristálytiszta levegőnek hála hatalmas távolságok nyíltak meg a természetfotósok előtt, ezeket a különleges pillanatokat meg is örökítették.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik