Virágzó vidékünk

Különleges felhőket fotóztak a Balaton felett

Sütő Máté
Sütő Máté

Nem előszőr kényezteti olvasóinkat Sütő Máté, szegedi viharvadász fotós égi képeivel. Tudatosan készül fényképezős túráira, akkor is, ha éppen nyaral, ahogy tette ezt most júliusban is.

A családdal Siófokon strandoltunk, én pedig a radarképet néztem, hátha a szlovén szupercellából még marad valami nekem is a Balatonon

– mesélte a képről Máté, aki hozzátette, hogy sajnos maga a zivatar elhalt, aminek a jó oldala, hogy a strandolók megúszták az ezzel járó jégesőt.

Viszont a mammák és a lemenő nap sugarai kárpótoltak, mint viharvadászt. Talán a legszebb balatoni naplementém volt ez

– tette hozzá a fotós.

Nézze meg galériánkban a színpompás fotókat:

Galéria
Sütő Máté

A mammák, más néven mammatus felhők – ahogy arról az idojarasesradar.hu összefoglalójában olvastuk – igen ritka légköri jelenségek. Ezek a felhőképződmények legtöbbször a heves zivatar- és viharfelhőknél (Cumulonimbus) jelennek meg, mintha azokból lefelé csüngenének, kidudorodnának. Innen eredeztethető az elnevezés, latinul a mamma szó jelentése: mell.

A felhőkből lefelé irányuló légáramlás hatására alakulnak ki, így jön létre ez a karakteres és nagyon látványos struktúra a zivatarfelhők alsó részén. Télen a mammák mélyebben, vagyis a földfelszínhez közelebb helyezkednek el, mint nyáron, mivel ilyenkor az alacsony hőmérséklet miatt a zivatarfelhők is alacsonyabban vannak.

Ezek a felhőképződmények főként naplementekor és napfelkeltekor a legszebbek, amikor az alacsony napállásnál a napsugarak fénnyel árasztják el azokat és így elképesztően színpompássá varázsolják az eget.

Kapcsolódó
Szivárványra ült egy viharfelhő Mezőhegyesnél
Gyönyörű felhőképződményeket fotózott egy szegedi viharvadász csapat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik