Különleges felhőket fotóztak a Balaton felett

A mammák és a lemenő nap játéka tette festőivé a tó fölött az eget.

Nem előszőr kényezteti olvasóinkat Sütő Máté, szegedi viharvadász fotós égi képeivel. Tudatosan készül fényképezős túráira, akkor is, ha éppen nyaral, ahogy tette ezt most júliusban is.

A családdal Siófokon strandoltunk, én pedig a radarképet néztem, hátha a szlovén szupercellából még marad valami nekem is a Balatonon

– mesélte a képről Máté, aki hozzátette, hogy sajnos maga a zivatar elhalt, aminek a jó oldala, hogy a strandolók megúszták az ezzel járó jégesőt.

Viszont a mammák és a lemenő nap sugarai kárpótoltak, mint viharvadászt. Talán a legszebb balatoni naplementém volt ez

– tette hozzá a fotós.

Nézze meg galériánkban a színpompás fotókat:

Sütő Máté

A mammák, más néven mammatus felhők – ahogy arról az idojarasesradar.hu összefoglalójában olvastuk – igen ritka légköri jelenségek. Ezek a felhőképződmények legtöbbször a heves zivatar- és viharfelhőknél (Cumulonimbus) jelennek meg, mintha azokból lefelé csüngenének, kidudorodnának. Innen eredeztethető az elnevezés, latinul a mamma szó jelentése: mell.

A felhőkből lefelé irányuló légáramlás hatására alakulnak ki, így jön létre ez a karakteres és nagyon látványos struktúra a zivatarfelhők alsó részén. Télen a mammák mélyebben, vagyis a földfelszínhez közelebb helyezkednek el, mint nyáron, mivel ilyenkor az alacsony hőmérséklet miatt a zivatarfelhők is alacsonyabban vannak.

Ezek a felhőképződmények főként naplementekor és napfelkeltekor a legszebbek, amikor az alacsony napállásnál a napsugarak fénnyel árasztják el azokat és így elképesztően színpompássá varázsolják az eget.

Kapcsolódó
Szivárványra ült egy viharfelhő Mezőhegyesnél
Gyönyörű felhőképződményeket fotózott egy szegedi viharvadász csapat.