Virágzó vidékünk

Aggasztó a helyzet a darazsak túlszaporodása miatt

pixabay
pixabay
Augusztus végére a darazsak tömeges megjelenése akár kritikus mértékre is fokozódhat.

A korábbi évekkel ellentétben, idén nagyobb számban jelentek meg a nagy méretű darázsfajok a hazai portákon, kertekben. A darazsak elszaporodásának és aktív jelenlétének ideje az augusztus, de az mindenképpen megfigyelhető, hogy a nagyobb rovarok vannak jelen idén, így az biztos, hogy a lódarazsak nagyobb számban figyelhetők meg, írta a Tolna vármegyei hírportál.

A hőség hatására a rovarok intenzíven tudtak szaporodni, és amennyiben ez a felmelegedés és idő előtti tartós meleg lesz a jellemző, fel kell készülni a darazsak nagyobb számú megjelenésére.

A jelenlegi helyzet eléggé aggasztó, augusztus végére ugyanis a darazsak tömeges megjelenése akár kritikus mértékre is eszkalálódhat. Az elmúlt 2-3 évben nem kedvezett ilyen mértékben az időjárás e rovaroknak, ezt abból is lehetett érzékelni, hogy több volt a szúnyog és a csapadék is

– részletezte a lap megkeresésére dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Nagyon sokszor a méheket is darázsnak nézik az emberek, és az április-májusban előforduló rajzási időszakban nagyon gyakori, hogy darázsirtást rendelnek meg.

A darazsak jelenléte folyamatos hazánkban, ám nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy előfordulásuk nagyban függ a klímahelyzettől, a felmelegedő időjárási viszonyok hatásától, illetve szűkebb értelemben az adott év időjárásától

– mondta a szakember.

Ha darazsak jelenlétét tapasztaljuk, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a közvetlen környezetünkben darázsfészek van. Ugyanis a darazsak akár több kilométeres távolságokat berepülnek az élelem, a folyadék és a fészek építéséhez szükséges anyagok összegyűjtése érdekében, és amikor ilyen nagy távolságot repülnek, akkor időnként megülnek pihenni.

Kapcsolódó
Ezrével özönlöttek be a darazsak egy házba Tarnazsadányban
Darázsvadászt kellett a helyszínre riasztani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik