Virágzó vidékünk

Hat óra alatt készült el Brüsszel óriás virágszőnyege

MTI/Bodnár Boglárka
MTI/Bodnár Boglárka
Száz önkéntes dolgozott az alkotáson.

Száz önkéntes kevesebb mint hat óra alatt készítette el Brüsszel óriás virágszőnyegét. A hatalmas virágmozaik 70 méter hosszú és 24 méter széles. Az 1680 négyzetméteres alkotás főként begóniákból, dáliákból áll, ez a két faj a belga virágtermesztés zászlóshajója – írja az alkotást bemutató Flower Carpet oldal.

A brüsszeli virágszőnyeg virágzó története 1971-ig nyúlik vissza. Ez a színes hagyomány egyszeri eseményként kezdődött, de hatalmas népszerűsége miatt 1986 óta kétévenként elkészítik.

Kétévente egy illusztrátorokból, grafikusokból, tájépítészekből álló szakmai bizottság dönt az aktuális témáról, mely lehet egy jelentősebb eseményre való emlékezés, egy ország, egy kontinens. Miután kitalálták az alkotás formáját, kiszámítják, hogy mennyi virág szükséges hozzá és meghatározzák a színkombinációkat. A kompozícióhoz szükséges több százezer vágott virágot ezután jó előre lefoglalják. Néhány nappal a virágok kihelyezése előtt egy vászonra egy teljes méretű rajz készül, amelyet lefektetnek a tér macskaköveire. Ezután kezdődhetnek a munkálatok.

A megnyitó előtti napon gyeptekercsekkel töltik ki a virágmotívumok közötti tereket. A virágok olyan szorosan össze vannak egymás mellé téve, hogy nem mozdulnak el, és valóban létrehozzák a saját mikroklímájukat. Hőség esetén a gyep megakadályozza a virágok idő előtti elhervadását. Esőben viszont a fű 3 nap alatt 4-5 centimétert is nőhet. A virágok pedig frissek maradnak, és az esemény végéig keresztül megőrzik pompájukat.

Galéria
MTI/Bodnár Boglárka
Kapcsolódó
Virágszirmokból készült szőnyeg Kisbárkányban
A bárkányiak mellett Egerfarmos és Csömör is készített idén virágszőnyeget az El Camino tiszteletére.
Olvasói sztorik