Virágzó vidékünk

Agresszív ázsiai betolakodót irtottak a Bükkben

pnpi/hák flóra
pnpi/hák flóra

Befejezték a Csernely-patak bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera) mentesítését a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Tarna-Lázbérci Csoportjának működési területén, tájékoztatott a nemzeti park.

Több községet érint ezen özönnövény terjedése, valamint a festői fokozottan védett területet, az Upponyi-szoros sziklái közt megbúvó Csernely-patak árterét is.

A bíbor nebáncsvirágot Európába dísznövényként, illetve mézelő növényként hurcolták be. Eredetileg a Nyugat-Himalája mérsékelt, csapadékos éghajlatú térségeiben és Kelet-Indiában őshonos. Sűrű állományokat képez, allelopátiás hatása is ismert, mely révén elnyomja az eredeti lágyszárú növényzetet, teljesen átformálva az érintett ökoszisztémát.

A növény a természetközeli ártéri erdők spontán regenerálódását, megújulását és a szabályozott vízfolyások mesterséges rehabilitációját is akadályozza.

Bár valóban számos rovarfaj látogatja e növény virágát, beporzóinkért azonban nem kell a bíbor nebáncsvirág vonatkozásában aggódni. Boldogan végeznék a dolgukat kizárólag az őshonos növények kínálta lehetőségek közt is, ezen inváziós növényfaj nélkül.

Az idegenhonos fajok jelentős károkat okoznak.

Agresszív terjedésükkel képesek új termőhelyeken megtelepedni és tért hódítani, veszélyeztetve ezáltal az őshonos életközösségek törékeny ökológiai egyensúlyát, valamint szerteágazó gazdasági- és esetenként humán egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

A Csernely-patak gyönyörű szakaszán a fokozottan védett természetvédelmi területen kiábrándító a bíbor nebáncsvirág-„mező” látványa” a vízfolyás menti kisebb tisztásokon, mely elnyom minden ott megtelepedni kívánó lágyszárút. E nagy termetű növény ugyanis sűrű állományával és nagy mennyiségével, nehezen bomló avarjával gátolja a honos fajok megújulását.

Hét elszánt természetbarát segítette a munkát az önkéntes akciók alkalmával a nemzeti park munkatársaihoz és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem természetvédelmi mérnök hallgatóihoz csatlakozva.

Így sikerült ezt a viszonylag hosszú szakaszt 5 nap alatt a bíbor nebáncsvirágtól mentesíteni, a több ezer egyedből álló gócpontokat felszámolni.

Azokon a szakaszokon, melyeket tavaly is mentesítettek a bíbor nebáncsvirág jelenléte alól, látványosan csökkent a növény mennyisége. Ez a csökkenés körülbelül 4 év alatt hoz végleges eredményt, odáig kitartóan folytatni kell minden nyáron a munkát.

Jelenleg a Csernely-patakon túl a Kánya-patak mentén is “kezelik” a növényt.

Kapcsolódó
Az emberiségre is veszélyt jelentenek az invazív növény- és állatfajok
Az egész világon növekszik a számuk, veszélyeztetve az emberiség élelemforrásait, életminőségét.
Olvasói sztorik