Virágzó vidékünk

Szállodaként született újjá Közép-Európa legnagyobb szélmalma

Bár régóta nem őrölnek a Hortobágy Malomban, de másfél évszázaddal ezelőtt még szélkerekek hajtották a tengelyeket az épületben. Tíz éve új funkciót kapott Debrecen ipartörténeti műemléke, melynek átépítése során sikerült megőrizni az épület eredeti hangulatát.

Magyarország bővelkedik különleges ipartörténeti műemlékekben, melyeket általában igyekeznek megőrizni az utókornak. A feladat korántsem egyszerű, hiszen sok esetben az anyagi lehetőségek szabnak határt egy-egy ingatlan állagmegóvásának, felújításának. A debreceni Hortobágy Malom esetében a régi épület új funkciót kapott, hotelként kelt új életre, így menekült meg a pusztulástól.

Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Sokszínű vidék többször írt már izgalmas vállalkozásokról, épületek átalakításáról. Korábban több szélmalmot is bemutattunk, amelyek közül a felsőszentiváni párját ritkítja az országban. Néhány éve a korábban lepusztult, ikonikus malmot újjáépítették, és amellett, hogy meseszép lett, két malomkerékkel őröl a patinás szerkezet. Debrecen tekintélyt parancsoló, faszerkezetű szélmalmát 2014-ben más módon sikerült megmenteni, hiszen, ha nem is őröl, de az épület eredeti jellegét megőrizte az ipartörténeti műemlék.

Malom Hotel

A malmok városa

Debrecen évszázadok óta hagyományosan Kelet-Magyarország élelmiszeripari központja volt. A városban az 1860-as években közel 100 malom őrölt. A malmok többsége állati erővel hajtott szárazmalom volt, de szép számmal működtek szélmalmok és szerényebb méretű vízimalmok is a település környékén, a Tócó patak mentén.

Barcsay Miklós debreceni építőmester 1864-ben kapott engedélyt a település keleti részén egy saját tervezésű szélmalom megépítésére. Eredetileg Barcsay egy dombra tervezte az épületet, ám végül a domb helyett a mester egy további szint kialakításával biztosította, hogy a szélkerék kiemelkedjen a házak közül.

malomhotel.hu / MTI

Többször is korszerűsítették

Debrecen és Közép-Európa legnagyobb faszerkezetű szélmalmát ténylegesen mindössze 24 évig hajtották a szélkerekekkel, 1888-ban új tulajdonosa, Paragh Mór gőzhenger malommá alakíttatta át a szerkezetet. Miután ismét gazdát cserélt az ingatlan, új tulajdonosai 1920-ban a nagy forgalmat lebonyolító gőzmalmot átépítették elektromos erővel hajtott hengermalommá. A változtatások ellenére a jellegzetes, felfelé keskenyedő, „malmos” épülettömege megmaradt az ekkoriban Hortobágy Műmalom néven ismert építménynek .

malomhotel.hu

1929-ben Kerékgyártó István és neje vásárolta meg a malmot, akik számos fejlesztést hajtottak végre az épületen, 1936-ban egy új magtárat is kapott az ingatlan. A hengermalom sorsa innentől hasonlóan alakult számos társáéhoz, 1944-ig üzemelt, majd a második világháború utáni években államosították.

A Hortobágy malom környezete is alaposan megváltozott, a hozzá tartozó épületeket lebontották, helyükön egy benzinkutat és lakóházakat építettek. A torony tömbje ekkoriban kapott műemléki védelmet. A műemlék épület felújítása sokáig váratott magára, végül 2010-ben kezdődhetett el a jelenlegi hotel építése.

Beépítették a százéves gerendákat

Jelenlegi tulajdonosai 2005-ben vásárolták meg az akkor enyészetre kárhoztatott Hortobágy Malom épületét. Korábban a malom előző gazdája külső felújítást végzett ugyan, de az épület belül teljesen elhanyagolt állapotban várta sorsa jobbra fordulását. A szálloda építése 2010-ben kezdődött és több mint 3 évig tartott.

Csupán a belső bontás és az új födémek kialakítása 6-8 hónapot vett igénybe. Az építkezést nehezítette, hogy a meglévő műemlék épület külső arculatának megtartásával kellett azt végezni. Elvárás volt, hogy a kibontott faszerkezet újrahasznosításával megmaradjon az épület eredeti hangulata. Ezért is lett a 100 éves kibontott gerendákból kialakítva az étterem bárpultja, mennyezete, a recepció egyes elemei és az ajtók

– mesélte Csorba József a Sokszínű vidéknek.

A szálloda toronyépületében kapott helyet az impozáns lépcsőház és a recepció egy panorámás lifttel. Az egykori magtárban 22 szobát alakítottak ki, összesen 50 férőhellyel. A szálloda belső falfelületeit korabeli képekkel, levéltári vázlatokkal díszítették.

Kapcsolódó
Puskaport is őrölhettek a félegyházi szélmalomban
A Pajkos-Szabó István-féle kiskunfélegyházi szélmalom hazánk egyetlen megmaradt alulhajtós szélmalma.
Olvasói sztorik