Életmód

Mesebeli skanzen, ahol megízlelhető a holland aranykor

Szabó Bálint
Szabó Bálint
Hollandiáról első hallásra talán a fapapucs, a tulipánmezők és az ízletes sajtok juthatnak eszünkbe, esetleg a városokat behálózó, vadregényes csatornákra vagy a páratlan kerékpáros kultúrára gondolhatunk. Pedig ez a meseszép ország, melynek nagyobb része a tengerszint alatt fekszik, számos más kulturális kincset is tartogat a turisták számára.

Hollandia nemcsak a tulipánok és a csatornák földje, hanem számos izgalmas látványosság otthona. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Zaanse Schans, egy élő skanzen, ahol a látogatók visszautazhatnak az időben, és megismerkedhetnek a holland vidéki élet múltjával.

A holland szélmalmok különleges módon ötvözik az innovációt és a hagyományt. Ezek a mérnöki remekművek emlékeztetnek arra, hogyan alakította a szél ereje Hollandia tájainak képét és lakóinak kultúráját.

Szabó Bálint

A szél erejével a víz ellen

Hollandia ikonikus szélmalmai évszázadok óta az ország tájképének meghatározó elemei, és a holland történelem és innováció szimbólumai. Ezek a jellegzetes szerkezetek nemcsak festői látványt nyújtanak, hanem alapvető szerepet játszottak az ország gazdasági és ipari fejlődésében.

A szélmalmok a 12. században jelentek meg Hollandiában, és hamarosan nélkülözhetetlen eszközökké váltak a vízgazdálkodásban. Hollandia nagy része tengerszint alatt fekszik, és a szélmalmok segítségével szivattyúzták ki a vizet a polderekből, így alakították ki a mezőgazdasági területeket.

Szabó Bálint

A “polder” egy speciális földterület, amelyet mesterségesen nyertek vissza a vízből, elsősorban tengerparti területeken, valamint tavakból vagy folyók ártéri részeiből. A polderek kiemelt jelentőséggel bírnak Hollandiában, ahol a terület jelentős része alacsonyan fekszik, gyakran a tengerszint alatt.

A víz szivattyúzása mellett a szélmalmokat különféle ipari tevékenységekre is használták, például gabona őrlésére, olaj préselésére, fűrészáruk feldolgozására és papírgyártásra.

Hollandia számos vidékén épültek szélmalmok, melyek mindegyike egyedi történeteket őriz. Kinderdijk falu 19 szélmalmáról híres, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik. Ezek a malmok a 18. században épültek, és ma is működnek, bemutatva a látogatóknak a hagyományos vízgazdálkodási technikákat. A Zaanse Schans egy hasonlóan népszerű turisztikai célpont, ahol szintén több szélmalom őröl.

Szabó Bálint

Megelevenedik az aranykor

Észak-Hollandia bájos városa Zandaam, mindössze néhány kilométerre fekszik Amszterdamtól. A város gazdag történelmi múlttal rendelkezik, amely szorosan összefonódik a régió ipari fejlődésével. A hangulatos település messze földön híres a Zaan folyó mentén található szélmalmairól és tradicionális zaanstadti házakról.

Zaandam fontos szerepet játszott Hollandia aranykorában, különösen az ipari forradalom idején. A város a 17. században az egyik legnagyobb ipari központ volt, ahol szélmalmok sokasága működött, támogatva a hajóépítést, az olajpréselést és a faipart.

Szabó Bálint

A meseszép városnak jelenleg körülbelül 75 000 lakója van. Ez a népesség dinamikusan növekszik, köszönhetően a város vonzó lakókörnyezetének és a főváros közelségének. Zaandam kulturális élete ugyancsak gazdag és sokszínű, számos történelmi és modern elemet ötvöz. A város legfőbb kulturális központja a Zaanse Schans, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos holland ipari örökséggel, szélmalmokkal és kézműves műhelyekkel, mellette az évente megrendezett Zaanstad Festivál és számos művészeti kiállítás tovább színesítik a város kulturális képét.

Szélmalmok a folyóparton

Amszterdamtól vonaton mindössze húsz perc alatt elérhető Zaanse Schans, mely a Zaan folyó partján fekszik. Ez a terület már a 17. században is fontos ipari központ volt, ahol számos szélmalom működött. A szélmalmok segítségével lisztet őröltek, olajat préseltek, fát fűrészeltek. Az ipari forradalom előtt a Zaan régió a világ egyik legelső ipari térégének számított.

Galéria
Szabó Bálint

A 20. század közepén a Zaanse Schans létrehozásával a helyiek célja az volt, hogy megőrizzék és bemutassák ezt a gazdag ipari és kulturális örökséget. A skanzenben számos eredeti épületet és szélmalmot állítottak helyre azért, hogy az érdeklődők testközelből ismerhessék meg, milyen volt az élet a holland aranykor idején.

A skanzen legismertebb látványosságai a szélmalmok. A skanzenben tíznél több szélmalom található, változatos funkciókkal. Többek között a De Kat festékmalomban pigmenteket őrölnek, a De Zoeker olajmalom szerkezete pedig lenmagból sajtol olajat.

Szabó Bálint

Múzeumok és kézműves műhelyek

A Zaanse Schans területén számos múzeumot létesítettek, amelyek mindegyike a helyi történelem egy-egy jellegzetesség szeletét mutatja be. A Zaans Múzeumban a látogatók megismerhetik a Zaan régió ipari fejlődésének történetét és sokszínű kultúráját. A skanzen területén található még egy pékmúzeum, valamint egy sajt gyár is, melynek falai között bemutatják a híres holland sajtok készítésének folyamatát.

A Zaanse Schans népszerűsége a szélmalmok mellett a kézműves műhelyekben rejlik. A klumpakészítő műhelyben a vendégek megtekinthetik, hogyan faragják fából a klumpát, a tradicionális holland fapapucsot. A gyertyaöntő műhelyben különböző formájú és méretű gyertyákat készítenek hagyományos technikával.

Szabó Bálint

A skanzenben a gasztronómia szerelmeseire is gondoltak, a híres holland stroopwafel (szirupos ostya) és a különféle sajtok is megkóstolhatók. Mindezek mellett a Zaanse Schans nemcsak turistalátványosság, fontos oktatási központ is. Számos programot kínálnak iskolai csoportok és családok számára, ahol a gyerekek interaktív módon tanulhatnak a holland történelemről és kultúráról.

Galéria
Szabó Bálint

Mesebeli hangulat

A skanzen nem egészen 5 kilométerre fekszik Zaandam városától, ahol egy nem mindennapi hotel várja a vendégeket. A település arculatának páratlan elemei az Inntel Hotels és környékének különös épületei.

A mesebeli hangulatot árasztó házak valódi építészeti látványosságnak számítanak. A színpompás épület homlokzata 70 „egymásra helyezett” tradicionális zaanstadti házikóból áll, amelyek színes kavalkádja azonnal megragadja a figyelmet. Amellett, hogy karakteres színfolt a városban, a szálloda 160 szobája modern kényelmet kínál, miközben megőrzi a helyi stílus jellegzetességeit.

A cikkben szereplő pompás felvételeket Szabó Bálint készítette. Bálint számos további csodálatos fotója IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

Kapcsolódó
Egyhetes túrát lehet nyerni a virágoskertbe, ahol hétmillió tulipán nyílik
Keukenhofba, Hollandia egyik legszebb virágosparkjába most utazást is lehet nyerni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik