Virágzó vidékünk

Kétszáz éves a dorozsmai szélmalom

szeged.hu/Szabó Luca
szeged.hu/Szabó Luca
A malom nem csak áll, hanem működik is, a születésnapi ünnepen gabonát őröltek benne.

A malom fennállása során többször került veszélybe, de az összefogás, a tenni akarás megmentette a párját ritkító műemléket – írta a szeged.hu.

A műemlék Kiskundorozsmán áll, amely egykor önálló község volt, ma már Szeged része.

Korábban mi is írtunk a malomról. Cikkünkben a szélmolnár, Vass József elmesélte, hogy 1821-ben Czékus Andor főbíró kérte fel Benke István faragó-szélmolnárt egy felülhajtós rendszerű szélmalom építésére. A malom el is készült, három pár kőre: kenyérgabona, takarmány és paprika őrlésére.

A szélmalom 1968-as, elhanyagolt állapota – Fotó: Vass József

A malmot 1904-ben a tíz gyermekes Faragó György megvásárolta és iparszerűen működtette egészen 1949-ben bekövetkezett haláláig. Örökösei 1961-ben lemondtak az épület tulajdonjogáról, hivatalosan ekkor nyilvánították műemlékké a szélmalmot.

A karbantartás elhanyagolása miatt a tartós esőzések hatására a malom fala annyira kimosódott, hogy 1970 április 22-én reggel összedőlt. Lakossági nyomásra nem sokkal később, 1973-ban restaurálták a műemléket.  2004-re jutottak el oda, hogy az épületet sikerült teljesen rendbe hozni, 2011-ben tartottak egy bemutató őrlést is a Dorozsmai Napok keretében.

szeged.hu/Szabó Luca

A malmot mára már sikerült úgy felújítani, hogy teljesen működőképes állapotba került, de nem szél működteti, mert a terület beépítettsége miatt szélárnyékos helyzetbe került az épület.

A malom földszintjén néprajzi-ipartörténeti kiállítást rendeztek be, ahol többek között olyan szerszámok is megtekinthetőek, mint a kaszatokmány, kaszakő, cséphadaró vagy épp a marokszedő kuka.

szeged.hu/Szabó Luca

A születésnapos műemlék tiszteletére három napos ünnepségsorozatot szerveztek. Szombaton látványőrlést volt, majd megrendezték a Kárpát-medencei Nótaénekesek emlékműsorát Dankó Pistáról és egy 600 szeletes tortát is felvágtak az ünnepelt tiszteletére.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik