Virágzó vidékünk

Csodálatos látvány a dunai kérészek násza

potyó imre
potyó imre
A jelenség a kora esti órától figyelhető meg a Duna egyes szakaszainál.

Csaknem négy évtized után az elmúlt években újra megjelent és idén is tömegesen rajzik a tiszavirághoz hasonló dunavirág, amely a kutatók szerint valószínűleg a vízszennyezés miatt pusztult ki Magyarország legnagyobb folyójából.

Mivel az utóbbi esztendőkben jelentősen javult a Duna vizének minősége, 2012-ben a dunavirág újra tömegesen rajzott a magyar Duna-szakasz számos helyszínén, azóta pedig minden évben megfigyelhető a látványos folyamat, mely azt erősíti, hogy a dunavirág újra megtelepedett a folyóban és kisebb folyamokban is.

potyó imre

Idén július legvégén észlelték az első példányokat a Hernádon, majd a dunai kérészek megjelentek a Rábán, az Ipolyon és Budapesten, az Árpád híd környékén a Dunán. A napokban Zebegényben látványos videó is készült a dunavirágokról, bár a tényekhez tartozik, hogy a kérészekre a települések – éppen a felvételen látható – mesterséges fényei jelentik a legnagyobb veszélyt.

A rajzási időszak több hetes folyamat, a főrajzás idején akár milliós nagyságrendű is lehet a számuk. A kirepülés éjszakáján a hímek a párzás után elpusztulnak, majd később a nőstények is, de ők előbb leteszik a petéiket a vízbe. A dunai kérészek násza csodálatos látvány.

A július végétől szeptember elejéig tartó nászrepülés során a vízre helyezett peték az aljzatra süllyedve vészelik át a hideg évszakot. Az áprilisban előbújó, majd 15 milliméteresre növő lárvák a vízből algákat és egyéb anyagokat szűrögetve táplálkoznak.

Az ugyanebbe a rendszercsoportba, a kérészek rendjébe tartozó tiszavirágot júniusban és júliusban lehetett néhány napon keresztül nagy mennyiségben megfigyelni a Tisza magyarországi szakaszán.

Kapcsolódó
Kérészvédő fénysorompó menti a dunavirágot Tahitótfalunál
Működik az állatvédő hungarikum,  az első eredmények nagyon biztatóak.
Olvasói sztorik