Virágzó vidékünk

Sikeres évük van a búbosbankáknak

pixabay
pixabay
Idén a párok átlagosan öt fiókát neveltek fel, ami igen jó eredménynek számít.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain mindenütt szép számban költenek búbosbankák. Idén a párok átlagosan öt fiókát neveltek fel, ami igen jó eredménynek számít, írta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A búbos bankák ligetes részeken, pusztai fasorokban, öreg füzesekben költenek, a zárt erdőket nem kedvelik.

Rendszerint harkályodút, vagy odvas fák földhöz közeli részeit választják költőhelyül. Évente egyszer költenek, általában 6-7 tojást raknak. A fiókák négyhetes korukban, június végén repülnek ki. Idén a csapadéknak köszönhetően sok volt a rovar, így a szülőmadaraknak volt mivel etetniük fiókáikat. A fajnál nincs ivari kétalakúság, azaz a hím és a tojó egyforma.

A búbosbankát a népnyelv büdös bankának nevezi.

Nem véletlenül, ugyanis a fészek környékén rendkívül büdös van, mert a fiókák bűzös ürülék kispriccelésével próbálnak védekezni a támadó ragadozók ellen.

pixabay

Hazai előfordulása, állománynagysága.

Magyarországon gyakori fészkelő. Hazai állománya hosszú távú vonuló, telelőterülete Afrika. Fészkelőállománya 16 000 – 18 000 párra tehető.

További érdekességük, hogy a talajhoz egészen közeli odvakban is költenek, és gyakran táplálkoznak a földön, ott szedegetik a rovarokat. Jellegzetes „up-up-up” hangjukról könnyen felismerhetők, erről kapták tudományos nevüket is: Upupa epops.

A búbosbanka természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Kapcsolódó
Különleges lakótársakkal osztoznak a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai
Hazánktól több ezer kilométerre, Afrikában töltötték a telet, majd hónapok múlva visszatérnek hozzánk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik