Virágzó vidékünk

Misztikus hangulatot áraszt a Szamosból kibukkant cölöperdő

Habarics Béla
Habarics Béla
A több száz esztendős hídmaradvány csak szélsőségesen alacsony vízállás idején látható.

Az aszály miatt az ország számos pontján hihetetlenül alacsony a folyók vízszintje. A Sokszínű vidék arról írt a napokban, hogy újabb vízállás rekord született a Szamos folyón. A Szamos vízállása jelenleg olyan alacsony, hogy felszínre bukkantak a vízből egy több száz esztendős fahíd maradványai.

Csengerben a XVIII. században már állt híd, amit akkoriban a Csengerrel szemközt lévő Komlódtótfaluról elnevezve Tótfalusi hídként ismeretek. 1839-1840-ben a régi fahidat elbontották és helyette új hidat építettek. Ez a szerkezet is fahíd volt, melyet a többi nagy folyami hídhoz hasonlóan a XIX. század végén átépítettek

– írta Hajós Bence Hidak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében című kötetében.

Habarics Béla fantasztikus fotóival szinte már heti rendszerességgel találkozhatnak a természetvédelem és a természeti csodák iránt érdeklődők a Facebookon. A közelmúltban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa egy újabb látványos sorozatot készített, ezúttal a csengeri fahíd kibukkanó maradványairól.

A természetvédő egy nagylátószögű optikával kattintotta a képek egyik részét, a többit pedig egy 300-as teleobjektívvel.

Galéria
Habarics Béla

Nem tudtam bemenni, mert a folyónak ezen a szakaszán nagyon nagy a sodrás, vannak itt mélyebb részek is. Veszélyes szakasz, komoly sodrása van, hiszen ilyenkor még jobban összeszűkül a folyó. A part mentén vannak olyan maradványok, amelyek szinte megérinthetők, de a folyó ezeket a partközeli cölöpöket javarészt telerakta már hordalékkal

– magyarázta Habarics Béla, akitől azt is megtuduk, hogy viszonylag kevesen ismerik a helyet, pedig igazán látványos ezekben a napokban. A pillérek maradványai aránylag könnyen megközelíthetők. A cölöpök Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a csengersimai határátkelőtől nem nagy távolságra fekszenek a folyó medrében.

Kapcsolódó
Előbukkantak a régi csengeri fahíd pillérei a Szamosból
Rekord alacsony vízállást mértek a napokban.
Olvasói sztorik