Virágzó vidékünk

Gólya készít fotókat afrikai útjáról

Pixabay
Pixabay
Lengyelországból indult a „fotóriporter” állat.

Gyűrűvel, jeladóval és egy kamerával is felszerelt a Grupa EkoLogiczna madárvédő szervezet egy gólyát, mely így folyamatosan tudósít a Lengyelországtól Afrikáig tartó útjáról – számolt be róla a Krónika Online.

A madár augusztus 7-én indult útnak, azóta Ukrajnán, Románián, Bulgárián, Törökországon, Szírián és Jordánián átrepülve legutóbb Izraelből „jelentkezett”. Útvonalát és a fotóit rendszeresen közzéteszik a szervezet Facebook-oldalán.

A Grupa Ekologiczna négy évvel ezelőtt tett először jeladót gólyára, 2023-ra már 16 madár viselt ilye szerkezetet. Idén kísérleti jelleggel kapott egy gólyafióka kamerát, azonban a madár villanyvezetéknek ütközött és elpusztult. Később a Varsói Állatkert madármenhelyéről szabadon engedett gólyák kaptak jeladót és egyikük egy kis kamerát is. A kapott információkból kiderül, hogy naponta több száz kilométert is megtesz a társaival együtt. A fotók nagy része nem tartalmaz hasznos információt, mert sokszor csak az ég, esetleg mezők látszanak, bemozdul a kamera vagy belógnak a „fotós” szárnytollai, de jó néhányon fellelhetők érdekes részletek.

Jordánia

Törökország

Kapcsolódó
Olvasói sztorik