Virágzó vidékünk

100 ezer forint értékű halat fogtak a Kerkában

illusztráció/facebook/magyar haltani társaság
illusztráció/facebook/magyar haltani társaság
A csontos halakkal csupán távoli rokonságban állnak, ősi jellegüket jelzi például a legtöbb halétól eltérő fejlődésmenet.

Fokozottan védett halfaj, a vladykov-ingola picinyke példánya került a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereinek hálójába a napokban a Kerka folyóból.

Az ingolák a legprimitívebb felépítésű gerincesek közé tartoznak, kifejlett korban jellegzetes kör keresztmetszetű szájuk alapján könnyen azonosíthatóak.  A csontos halakkal csupán távoli rokonságban állnak, ősi jellegüket jelzi például a legtöbb halétól eltérő fejlődésmenet

– tájékoztattak a nemzeti park Facebook oldalán.

Az ingolalárvák anatómiája különbözik a kifejlett egyedekétől, fejlődésük során számos átalakuláson esnek át. A lárvák 3-4 évig magukat az üledékbe fúrva élnek és szerves törmelékkel táplálkoznak.

Valószínű, hogy a kifejlett állatok már egyáltalán nem táplálkoznak, csupán felhalmozott tartalékaikból élnek, ívás után pedig elpusztulnak

– írták.

A vladykov-ingola természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Ettől csak a tiszai ingola és lápi póc természetvédelmi értéke nagyobb, egyaránt 250 ezer forint.

Kerka folyó

A Kerka a Mura mellékfolyója. Szlovéniában, a Vendvidéki-dombságban ered, Bajánsenye térségében lép be Magyarország területére és Muraszemenye térségében ömlik a Murába.

Kapcsolódó
Ilyen halat ritkán fognak a Tiszában
Idén egyszer, előtte 2021-ben került elő egy-egy példány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik