Mozaik

Gőtecsapdával fogtak 250 ezer forintos halat egy mocsárban

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
A ritka faj állománya rohamosan csökken, ezért is örültek a szakemberek a fogásnak.

Gőtemonitorozás közben az év halára bukkantak egy csapdában – írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

Szakmár külterületén, az Ökördi-erdőteleki-keceli-lápok Natura 2000 besorolású területen bukkantak a szigorúan védett faj példányára.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A lápi póc a Duna vízrendszerében kialakult őshonos, bennszülött halfajunk, melyet élőhelyeinek eltűnése fenyeget. A 60 millió éves uszonyosnak egy inváziós ázsiai halfajjal, az amurgébbel is fel kell vennie a harcot.

A folyószabályozások és lecsapolások előtt annyi volt belőle, hogy a gazdák takarmányként etették a disznókkal és a baromfikkal.

A lápi póc a Kárpát-medencén kívül már csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él. Jelentősebb hazai állományai a Kiskunságban, a Hanságban, a Kis-Balaton térségében, valamint a Tisza mentén találhatók.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A lápi póc mocsarakban, lápokban, vízinövényzettel benőtt kubikokban és holtágakban, csatornákban fordul elő, kedveli a lassú áramlású kisvízfolyásokat. A védett hal ragadozó, vízi makroszkopikus gerinctelenek alkotják táplálékát, de ivadék korában zooplanktont is fogyaszt. A lápi póc az oxigénszegény mocsári életmódhoz teljes mértékben alkalmazkodott.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A hal a kiegészítő légzőszervvé módosult úszóhólyagja segítségével a légköri oxigénből is tudja pótolni az élőhelyén gyakran kialakuló oxigénhiányt. A ritka faj Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Kapcsolódó
Kihalás fenyegeti az őshonos halfajt Magyarországon
A mindössze 6-8 centiméternyire növő apró hal 60 millió éve jelent meg a Földön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik