Virágzó vidékünk

Kiemelten fontos a természetes élővilág megőrzése az országban

Selmeczi Kovács Ádám
Selmeczi Kovács Ádám
A Natura 2000 a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását.

Jelentős összegeket fordít a kormány a természetközeli élőhelyek kezelésére, fenntartására és rekonstrukciójára Magyarország védett természeti- illetve Natura 2000 területein – jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, írta az MTI.

Kapcsolódó
Kiderült, körülbelül hány madár él a Földön
Házi verébből van a legtöbb.

2014 és 2020 között összesen mintegy 38 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásával 88 egyedi beruházást valósítottak meg a nemzeti park igazgatóságok és partnereik

– emelte ki Balczó Bertalan.

Több mint 100 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, ami két Budapestnyi területet jelent. Jelenleg is zajlik a 2027-ig tartó időszak tervezése és előkészítése, a cél az, hogy a következő években is hasonló nagyságrendben folytatódhassanak az élőhelyek megőrzését és fejlesztését célzó fejlesztések.

A  természetvédelemi projektek várhatóan duplájára növelt európai uniós keretből valósulhatnak majd meg a 2021-2027 időszakban.

Magyarország 2001 óta vesz részt a LIFE programban, azóta számos, élőhely-rekonstrukció és fajmegőrzési akció nyert támogatást. Emellett 2019-ben elindulhatott az első hazai, nagyléptékű LIFE integrált projekt, amely a pannon gyepek hosszú távú megőrzését célozza széleskörű együttműködéssel.

A Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, emellett hozzájárul helyreállításukhoz és fenntartásukhoz

– emelték ki a közleményben.

Az Európai Unió szárazföldi területeinek 18 százalékát teszi ki, míg hazánkban, köszönhetően Magyarország gazdag természeti örökségének, ez az arány 21 százalék.

A Natura 2000 területek garanciát jelentenek a természetes élővilág megőrzésére. Nem zárt rezervátumokról van szó, hiszen ezeken a területeken lehet olyan tevékenységeket folytatni, amelyek összeegyeztethetőek a védelmi célokkal, ilyen például az ökoturizmus vagy a fenntartható gazdálkodási formák.

Az első európai Natura 2000 napot az élőhelyvédelmi irányelv megalkotásának 25. évfordulóján, 2017. május 21-én ünnepelték.

Kapcsolódó
Íme a TOP 10 pünkösdi úticél az országban
A vendégek háromnegyede nem wellness-szálláshelyre megy.
Olvasói sztorik