Virágzó vidékünk

Összefogással mentik meg a pannon gyepeket Magyarországon

A program része az idegenhonos, invazív fajok elleni fellépés.

Hatvan százalékban uniós forrásból valósul meg az a közel ötmilliárd forintos költségvetésű program, amelynek célja a a füves élőhelyek és az ott élő fajok természetvédelmi helyzetének javítása, hosszú távú megőrzése. A projekt 2026 végéig tart a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával.

A program része az idegenhonos, invazív fajok elleni fellépés a távirati iroda beszámolója szerint. Országos adatbázis készül az ilyen fajokkal fertőzött területekről, valamint olyan módszereket fejlesztenek ki, melyekkel a fertőzöttséget korai fázisban észlelni lehet és megakadályozható az elterjedésük.

A projekt keretében öt mintagazdaságot alakítanak ki, ahol természetbarát módszereket alkalmaznak, ehhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítja a szükséges gépeket és eszközöket. A gyepterületek hosszú távú megőrzésére országos gyepstratégiai terv készül, figyelembe véve az élőhelyeket és fajokat érintő természetvédelmi kérdéseket is.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E gyeptípusok egy része hazánktól nyugatra már nem is található meg

– mondta Béres András, a Herman Ottó Intézet ügyvezetője. A megvalósításban közreműködik kilenc nemzeti park, valamint a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Zöld Akció Egyesület.

Kiemelt kép: pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik