Életmód

Saját ültetvényük lehet a gyerekeknek a budakalászi mintagazdaságban

Lesz benne gyümölcsös és zöldséges, kaszálórét és sok háztáji állat.

Ökoturisztikai bemutatóhely és élménypark, egyfajta mintagazdaság épül Budakalász külterületén 100 millió forintból. A költségeket a Belügyminisztériumtól tavaly kapott 500 milliós városfejlesztési forrásból fedezi az önkormányzat.

A várhatóan jövő nyárra elkészülő mintagazdaság területe mintegy 8500 négyzetméter lesz, ebből az épületeké 736 négyzetméter. A gazdaságban lesz gyümölcsös és zöldséges, kaszálórét és sok háztáji állat, például szarvasmarha, sertés és különféle szárnyasok.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Városi gyerekek tanulhatják a gazdálkodást

A városi gyerekek nagy része az alapvető zöldségek és gyümölcsök termesztésével sincs tisztában, a növények gondozásáról hiányos a tudásuk, az állattenyésztéssel pedig szinte esélyük sincs megismerkedni. A helyi és környékbeli iskolák tanulói „kihelyezett” órákon gyakorolhatnák itt a gazdálkodást, az osztályok akár saját kis ültetvényt is művelhetnének – írta az MTI.

Fotó: husevokboltja.hu
Fotó: husevokboltja.hu

A mintagazdaság fenntartására évi 21 millió forintot szánnak, de ennek nagy része a programokból, illetve az ott készülő tehén- és kecsketej, tojás és más élelmiszerek eladásából megtérülne. A zöldségek, gyümölcsök és állatok feldolgozása, a disznóvágás, a sajtkészítés vagy a lekvárfőzés különleges élményt nyújtanak majd a látogatóknak. Az önkormányzat nem titkolt célja, hogy a megújuló energiaforrást használó ökocentrum Budakalász idegenforgalmi nevezetességévé váljon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik